hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Miért kerül egy terápia 700 millió forintba? (Frissítés: Összegyűlt!)

A világ legdrágább gyógyszere menthetne meg egy izomsorvadásos magyar kisfiút, akinek szülei gyűjtést indítottak, hogy ki tudják fizetni a 700 millió forintos kezelést, írja a hvg.hu.

hirdetés

A Zolgensma az Egyesült Államokban hatalmas vitákat generált, a csillagászati ára miatt sok biztosító csak feltételekkel hajlandó finanszírozni, mert még nem bizonyított a hosszú távú hatása. Magyarországon tavaly óta egy másik kezelés is reményt adhat az SMA-s betegeknek, de egyelőre csak egyedi elbírálás esetén, kizárólag gyerekeknek finanszírozza az állam. A világon eközben újra fellángolt a vita: meddig mehetnek el a gyógyszergyártók a profit érdekében?

Magyarországon hivatalosan körülbelül 120 SMA-beteget tartanak nyilván (ez az összes SMA-típusra vonatkozik), de az elavult regisztrációs rendszer miatt szakemberek a tényleges számot 300 körülire teszik. Az SMA-t jelenleg a gyógyíthatatlan betegségek közé sorolják, az elmúlt évtizedekben a gyógyszeripar hihetetlen fejlődése azonban új reményt adott a betegeknek. Az új gyógyszerek viszont felfoghatatlanul drágák. Zente állapotán valószínűleg rengeteget lehetne javítani a Zolgensma nevű génterápiával, de a szer árát 2,1 millió dollárban (641 millió forint) határozta meg gyártója, a Novartis. További nehézséget jelent, hogy a kezelést az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatósága májusban engedélyeztette, Európában viszont még nem szabadalmaztatták. A szülők eközben az idővel is versenyt futnak, a szert a szabályok szerint csak kétéves kor előtt kaphatják meg a gyerekek.

Sok gyógyszeripari szereplő erkölcstelennek nevezte a Novartis árazását, és botrányt okozott az is, hogy egy hónappal az engedélyeztetés után derült ki: az állatkísérletek során manipulált adatok kerültek az eljárásba. Az FDA később azonban közleményt adott ki arról, hogy ez nem befolyásolta a gyógyszer hatékonyságát.

A Novartis az árral kapcsolatos kritikákra azzal érvel, hogy több évtizedes kutatás előz meg egy-egy ilyen terápiát, ha pedig olyan ritka betegségekre fejlesztik őket ki, mint az SMA, akkor az ár is magasabb lesz, amit a biztosítóknak is meg kell érteniük. „Minden új terápia bevezetésénél kihívás, hogy ezt elfogadják” – nyilatkozta a Bloombergnek Dave Lennon, a Zolgensmát kifejlesztő divízió vezetője.

A teljes írás a hvg.hu-n

*

Frissítés: Összegyűlt a 700 millió

Néhány hét alatt összegyűlt az izomsorvadásban szenvedő 1,5 éves kisfiúnak a kezeléséhez szükséges 700 millió forint. A kisfiú a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pozitív elbírálásának köszönhetően néhány hónapos kora óta már kap egyfajta kezelést, melynek és a gyógytornának köszönhetően tud stabilan ülni, 25 percig képes a fejét tartani, jókedvű baba. A család most egy génterápiás kezelésre gyűjtött, ez kerül 700 millióba. A kezelést jelenleg csak az Egyesült Államokban lehet elvégezni, két éves kor alatt, közölte szerdán a hvg.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés