2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.

Miért gyakoribbak a sportsérülések a lányoknál?

A kamaszkorú lányoknál a térdszalagok sérülései akár tízszer gyakoribbak is lehetnek, mint a fiúknál.

Elsőre talán meglepő, de a lányok körében gyakoribbak a sportsérülések, mint a fiúknál. Mint az a JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent cikkből is kiderül, a 13 és 17 év közötti lányoknál gyakrabban fordul elő a bokarándulás vagy a térdben az elülső keresztszalag sérülése, mint a hasonló korú fiúknál. A gyakoriságbeli különbség jelentős: például ebben a korosztályban a sportsérülések mintegy hatodát kitevő térd elülső keresztszalag-sérüléses sportbalesetek körülbelül kétszer-tízszer gyakoribbak a lányoknál, mint a fiúknál.

Tény, hogy a fiúk és a lányok anatómiai felépítése eltérő, mégis felmerül a kérdés, hogy mi vezethet ilyen jelentős különbségekhez a sportsérülések gyakorisága terén.

Ami miatt gyakoribb lehet a sportsérülés a lányoknál

  • A szalagok, így például a térdben az elülső keresztszalag vékonyabb és sérülékenyebb a lányoknál, mint a fiúknál.
  • A lányok általában hibásan és rosszul „esnek” (a talpuk helyett gyakran a térdre), ami nagy megterhelést jelent a térdük számára.
  • Kutatások alapján a lányoknál a térdet stabilizáló izmok reflexideje – csak milliszekundumokkal ugyan –, de hosszabb, mint a fiúknál jellemző, ami szintén hozzájárulhat a sportbalesetek gyakoribb előfordulásához.
  • A nők sokkal inkább függőleges pozícióban futnak, mint a férfiak, ami a térd elülső keresztszalagjainak a fokozott terhelését és gyakoribb sérülését okozhatja.
  • A pubertás korában a lányokra jóval kifejezettebb kvadricepsz-izomtömeg-növekedés jellemző, mint a fiúkra. Így a lányok érettebb, nagyobb izomtömegű testének mozgatása a térd keresztszalagjainak is a fokozott sérülékenységével köthető össze.
  • A lányokra kevésbé jellemző a sporttevékenységek alatti védőruházat-viselés.

Mit lehet tenni a megelőzésért?

A bemelegítés, a megerőltetés kerülése, az izmok sportolás utáni nyújtása, a védőruházat viselése, illetve a sportolás előtti, közbeni és utáni bőséges folyadékbevitel hozzájárulhat a sérülések megelőzéséhez.

(Forrás: News Medical)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő