hirdetés
hirdetés
2020. október. 22., csütörtök - Előd.
hirdetés

Mi történt a miniszimpóziumon?

Az EESZT és az e-recept bevezetésének előkészületeiről, az OEP patikai elszámoló rendszerének tervezett változásairól, illetve a gyógyszerdobozok egyedi azonosítóiról is szó esett a kamara zárt körű miniszimpóziumán.

hirdetés

Szabó Bálint, az ÁEEK-EESZT szakmai vezetője elmondta: az e-recept rendszer fejlesztése elindult, a központ elkészült, most a bevezetés-előkészítési időszak veszi kezdetét. Minden szolgáltató ugyanazokat az informatikai rendszereket tudja majd használni, amit korábban is. Tehát, ha élesben működik a szolgáltatás, akkor sem kell lecserélni a korábbi szoftvereket. 

A rendszert „törvény, kormányrendelet és miniszteri rendelet szabályozza”, ezek közül eddig a törvényi szintű szabályozás jelent meg. Az e-recept „élesítésének” kitűzött időpontja 2017. március 1., de ezen módosíthat például az e-személyi igazolvány bevezetése.

Dr. Bidló Judit az OEP elszámolási rendszerének változásával kapcsolatos tudnivalókról beszélt, Ilku Lívia pedig az egyedi dobozazonosítókkal kapcsolatban elmondta: a hatóságoknak létre kell hozniuk egy nonprofit szervezetet, amely ellátja a rendszerrel kapcsolatos szakmai feladatokat. Nem kis munka ez, hiszen évi 300 millió dobozról és 150-170 millió vényről van szó.

Több hozzászóló foglalkozott az e-recept bevezetésének 2017-es időpontjával, úgy látják, ez több szempontból is nehézségbe ütközhet.  A rendszer finanszírozásának kérdése is felmerült: Kit terhel majd anyagilag? Volt, aki kiemelte, a rendszer bevezetésének úgy lenne igazi értelme, ha az az orvosok receptíró programjában is jelentős változást hozna.

Amit szinte minden előadó és hozzászóló kiemelt: az érintett hatóságok között minél előbb meg kell kezdeni az egyeztetéseket, olvasható a kamara honlapján.

További részletek az mgyk.hu-n

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés