hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Mi pörgeti a Covid-tesztek piacát?

Az első hullám közepén a magánkórházak már legalább húszezer elvégzett Covid-tesztnél jártak, kereslet és kínálat nagy tempóban húzta egymást, írja összeállításában a Forbes.

hirdetés

Nyilvánvaló volt, hogy ami egyébként a járványkezelés vagy megelőzés szempontjából elengedhetetlen, az egyben üzletileg is jó lehetőség. A kormány megítélése szempontjából túlzottan is jó volt, a második hullámban így jött a hatósági ár, ami az aktív fertőzést legpontosabban kimutatni képes PCR-vizsgálatok addig valóban nem alacsony árát 19 500 forintban maximálta.

Szeptember végén úgy tűnt, hogy az intézkedés megfelezte a PCR-ező magánszolgáltatók körét, ám utóbb kiderült, a piacról történő részleges kivonulás csak átmeneti volt. 

„Talán ha egy hétig tartott a leállás” – mondja saját tapasztalataikról Börzsei Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház egyik tulajdonosa a Forbes-nak. Korábban egyébként éppen az Emineo volt az egyik legkedvezőbb áron tesztelő magánszolgáltató, de a hatósági ár bevezetése után fel kellett függeszteniük a tesztelést. Az átmeneti leállást követően azonban visszatértek a piacra, és most a hatósági árnál alacsonyabb tarifával dolgoznak, mert mint a tulajdonos mondja: „Gyorsan sikerült megállapodnunk a laborokkal, hogy olcsóbban kiértékeljék a levett mintákat.”

A harmadik hullámban tehát újra több tucatnyi magánintézmény közül válogathat az, aki önköltségén Covid-tesztet akar, legyen szó PCR-, antigén-, vagy ellenanyagvizsgálatról. Ezek a tesztek nemcsak saját magunk megnyugtatására, munkába járáshoz, felelős családi, baráti érintkezésekhez szükségesek, hanem mert bizonyos esetekben kötelezőek is.

A megfelelő teszt kulcs a karantén kiváltására, továbbá repülőjegyhez vagy legújabban több hónapos hivatalos védettségi igazolványhoz is juttathatja tulajdonosát.

Verseny nemcsak az árban van, hanem például abban, hogy ki milyen gyorsan – 72, 48, 24 vagy akár 2 órán belül – garantálja a laborleleteket (amiket az esetek többségében a külső labor közvetlenül küld meg a páciensnek), és abban is, hogy csak magyarul, vagy más nyelveken is elküldik-e a vizsgálat eredményét. Utóbbit van, ahol ingyen (Nemzetközi Oltóközpont, Országos Foglalkozásegészségügyi Szolgálat/OFESZ), máshol 1-2 ezer forintos felárért teszik jellemzően meg – ennek külföldi utazásoknál lehet értelme és előnye.

Hogy hogy lehetséges, hogy míg tavaly ilyenkor 30 ezer forintnál kezdődtek – és bizonyos helyeken akár 80 ezer forintig is nyúltak – a PCR-vizsgálatok, mostanra tizenezer forintokért is sokkal több szereplő verseng egymással, annak több oka lehet. Több magánklinika vezetőjével beszélgetve legalább három tényező rajzolódik ki:

  • a laborok ceruzája immár sokkal kevésbé fog vastagon, amikor a páciensektől a magánrendelőben levett, majd hozzájuk továbbküldött mintákat bevizsgálják és kiértékelik, 
  • nagyobb a kereslet és nagyobb számban végzik a teszteket a magánszolgáltatók (rendelők és laborok), amelyek így kisebb árréssel is beérik, 
  • olcsóbban, ügyesebben, nagyobb tételben tudják beszerezni a reagenseket és egyéb vizsgálati anyagokat, mint az első Covid-hullám idején.

És arra is van már példa, hogy egy-egy magánkórház saját mikrobiológiai labort épít fel (így tett például az újbudai Kelen Kórház), így kevésbé kiszolgáltatott a külső laborok árképzésének és leterheltségének. Ebben az esetben a magánkórháznak több információja is van arról, hogy a náluk levett minták milyen eredményt hoznak – az elmúlt hetekben ugyanolyan rosszakat, mint amilyeneket a központi Covid-híradókból hallunk.

„Három–négy hete azt látjuk, hogy körülbelül a minták húsz százaléka pozitív, és 100-ból 80 esetben a brit mutánssal találkozunk. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb az egy-egy betegnél kimutatható vírusszám, és sokkal hosszabb ideig is mutat a páciens PCR-pozitivást” – mondja Kövesd Zsuzsa, a Kelen Kórház tulajdonosa az elmúlt hetek tapasztalatairól. Intézményük körülbelül 100–500 PCR-t végez naponta, ezek egy részét a dolgozóikat tesztelő cégek megbízásából csinálják.

A vírus harmadik hulláma tehát az ő tapasztalataik szerint is sokkal súlyosabb és agresszívebb, mint az előző kettő.

(forrás: Forbes)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés