hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Mi lehet a jó stratégia a bakteriális rezisztencia ellen?

A kórházi gyógyszerészek honlapján számol be dr. Takács Gábor (PTE ÁOK) a Queen’s University Belfast Gyógyszerésztudományi Karán töltött egyhetes tanulmányútjáról.

hirdetés

„A tanulmányúton megismerhettem azt a munkát – írja beszámolójában  –, amelynek során vendéglátóm, dr. Mamoon Aldeyab, ARIMA modell segítségével tárta fel részleteiben a legtöbb gondot okozó nozokomiális kórokozók, például a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) vagy a Clostridium difficile incidenciájára gyakorolt legfontosabb hatások szerepét és dinamikus kapcsolatait. A bakteriális rezisztencia megelőzésében alkalmazott különböző stratégiák egymáshoz képest mérhető relatív hatékonysága is jól jellemezhető ezen metodika alapján. Ennek következtében kidolgozhatóvá válik egy olyan antibiotikum politika, amely az eddigi biztató nyugat-európai tapasztalatok alapján hazánkban is megállíthatja a probléma további eszkalálódását.

Vendéglátóimmal informálisan megállapodtunk közös kutatási projektek elindításáról. Távlati célunk olyan nemzetközi intézményi hálózat kiépítése, amelyben több magyarországi és észak-írországi klinika és kórház részvételével – többek között a tanulmányutam során megismert ARIMA és benchmarking modellek segítségével - feltárjuk a legoptimálisabb infekciókontroll és antibiotikum stewardship metodikákat, azokat szisztematikusan jellemezzük, majd megvizsgáljuk helyi szinteken történő adaptálásuk lehetőségeit. A kutatás célja tehát a fenti módszerek klinikai hatékonyságának, gyakorlati alkalmazhatóságának igazolása az antibiotikum rezisztencia és a nozokomiális fertőzések számának minimalizálásában” – olvasható az mgyt-kgysz.hu-n.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés