hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Mi kerüljön az úti patikába?

Dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük, mi az, amit érdemes az úti patikába készíteni.

hirdetés

Védekezés a vérszívók ellen

Akár erdőben, akár a vízparton tervezzük a nyaralást, szúnyogokkal mindkét helyszínen nagyobb mennyiségben találkozhatunk. Szúnyogriasztó ezért mindenképp kerüljön a bőrönbe. Ne feledkezzünk meg a kullancsok elleni védekezésről sem. Velük már nem csak az erdőkben, hanem parkokban, játszótereken, de a kertben is találkozhatunk. A kullancs eltávolításához vigyünk magunkkal patikában kapható csipeszt.

Gyomorrontás, székrekedés, hasmenés esetére

Más népek konyhája, a strandbüfék kínálata és sok esetben már önmagában az utazás okozta stressz is kiválthat kellemetlen tüneteket. Az ilyen helyzetekben jó, ha kéznél van egy savlekötő, görcsoldó és hasfogó készítmény. A kellemetlen tünetek megelőzésére, már az utazás előtt is érdemes probiotikum kúrát tartani. Valakinél az idegen környezet székrekedést okozhat, ezért hashajtót is érdemes az úti patikába készíteni. Trópusi országba menve a háziorvos javaslatát érdemes lehet gyógyszert vinni bélbaktérium-okozta súlyosabb fertőzés esetére. Az igazán óvatosak vigyenek magukkal egy-két kis zacskóval olyan sókeveréket (patikában kapható), amely vízben feloldva egy nagyobb hasmenéses só- és folyadékvesztéskor jó szolgálatot tehet.

Sérülések ellátása

Nem kell extrém sportokat űzni ahhoz, hogy a nyaralás alatt kisebb-nagyobb sérülésekre szert tegyünk. Elég egy óvatlan mozdulat, ha a cipő feltöri a sarkunkat vagy megvágjuk magunkat. Bőrfertőtlenítő spray, sebtapaszt, gézlap és rugalmas pólya jól jöhet ilyen esetekben. Ügyeljünk a sérülések megelőzésére is, a tengerparti nyaralásra készülők – különösen a köves, sziklás partszakaszokon – de feledkezzenek meg a vízi cipő viseléséről. Ha tengeri sünbe lépnek, az állat éles tüskéi komoly gyulladást is okozhatnak, a felépülés hosszadalmas, akár a nyaralás hátralévő részét is ágyban tölthetik.

Nátha és allergiás tünetek leküzdésére

Nyáron leginkább a légkondicionálók okozhatnak kellemetlen légúti betegségeket. Ha az autóban túl hűvösre állítjuk, vagy magunkra irányítjuk, torokfájás, náthás tünetek jelentkezhetnek. Ezek kezelésében nyálkahártya lohasztó orrspray, tengervizes orrspray és torokfertőtlenítő cukorka, láz- és fájdalomcsillapító segíthet. Allergiás tünetek ellen antihisztamin tartalmú készítmények segíthetnek – akár a komolyabb viszketéssel járó, váratlanul megjelenő csalánkiütéses tüneteket is enyhíteni.

Krémek és gélek

Nyaralás alatt ügyeljünk a fényvédelemre, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő naptejet nem csak a strandon, hanem minden esetben, amikor a szabadban tartózkodunk. Ezzel együtt jó, ha van nálunk a leégés tüneteit csillapító, bőrnyugtató és napozás utáni regeneráló krém is. Bizonyos készítmények segíthetnek túrázás előtt az izmokat bemelegíteni, a reumás panaszokat enyhíteni, ficam, zúzódás kezelésében is. Hasznos lehet ilyen esetekre a hűtőben tartani, vagy hűtőtáskában magunkkal vinni jégzselét. Szükség esetén gyorsan lehűti a fájó vagy égő testrészt.

Fontos!

  • A rendszeresen szedett gyógyszereket ne felejtsük el időben felíratni!
  • Kérdezzünk rá, nézzünk utána nem okoz-e valamelyik készítmény – például bizonyos fájdalomcsillapítók, szívritmus zavarra szedett és egyes pszichiátriai gyógyszerek, antibiotikumok - fényérzékenységet! Ha a gyógyszer cseréjére nincs mód, a napsugárzást kerülni kell, vagy fokozott óvatosság – UV-szűrős ruházat viselése – ajánlott.
  • A napfény rontja a lupusz nevű autoimmun betegségben szenvedők tüneteit. A betegek figyelmét ezért minden esetben felhívjuk arra, hogy fokozottan ügyeljenek a fényvédelemre. 
  • Amennyire lehet, ügyeljünk a megelőzésre. A lábunkat a tengerben védjük cipővel, kerüljük a túlzott légkondi használatot és a legmelegebb órákban húzódjunk árnyékba.
  • Kirándulások, strandolás során ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékfogyasztásról és a napszúrás elleni védekezésről – fejfedő viseléséről sem!
  • Nyáron a gyógyszerek tárolásából is adódhatnak problémák. A magas hőmérsékletet sok gyógyszer nem bírja, a több órás autóút alatt elveszthetik hatásukat. A készítményeket ezért mindig előírásnak megfelelően tároljuk hűvös, napfénytől védett helyen, szükség esetén hűtőtáskában szállítsuk.
(forrás: www.immunkozpont.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés