hirdetés
hirdetés
2022. június. 30., csütörtök - Pál.
hirdetés

Mi az, ami tényleg segíthet az allergia megelőzésében?

A várandós és szoptató nőknek érdemes a halolaj és a probiotikum beviteléről gondoskodni, ugyanis azok csökkenthetik gyermekük allergia-kockázatát.

hirdetés

Régóta vizsgálatok tárgyát képezi az, hogy az anyának a terhesség és szoptatás alatti táplálkozása miként befolyásolja a gyermek későbbi allergia-kockázatát. Az eddigi eredményeket summázó meta-analízis 2018 februárjában látott napvilágot.

A halolaj és a probiotikumok hatásosak

A korábbi eredmények áttekintése (több mint 400 vizsgálat, több mint 1,5 millió fővel, köztük anyákkal és gyermekekkel) alapján az ómega-3-zsírsavakban gazdag halolaj és a probiotikumok anyai étrendbe való beiktatása protektív hatásúnak tűnik, azaz ezek szignifikánsan csökkenthetik a csecsemő- és gyermekkori allergiák kockázatát. Az azonban továbbra sem ismert, hogy a halolaj és a probiotikumok milyen molekuláris hatásmechanizmuson alapulva képesek allergiaprevenciós hatásukat kifejteni; a halolajnál például annak immunszuppresszáns hatása is felmerült. Mindez azonban további vizsgálatok tárgyát kell, hogy képezze.

A 2. trimeszterben és szoptatás alatt javasolható a halolaj

A többszörösen telítetlen zsírsavakban dús halolaj étrend-kiegészítőként vagy a táplálkozás révén való bevitele, különösen a terhesség második trimeszterében és a szoptatás alatt hozzájárul ahhoz, hogy a gyermeknél mintegy 30 százalékkal csökkenjen a tojásallergia rizikója.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_cunaplus'>cunaplus / 123RF Stock fotó</a>

A halolaj-szupplementáció földimogyoró-allergia-kockázatot csökkentő hatása egyelőre teljes bizonyossággal nem jelenthető ki. Az egyéb élelmiszerek kiváltotta allergiákkal szemben pedig nem sikerült protektív hatást kimutatni a halolaj-fogyasztásra visszavezethetően.

A terhesség vége felé és szoptatás alatt kedvező hatásúak lehetnek a probiotikumok

A probiotikumok (pl. L. rhamnosus) terhesség utolsó heteiben és a szoptatás alatt történő adagolása az eredmények szerint több mint 20 százalékkal mérsékli az atópiás ekcéma gyakoriságát a csecsemőknél és a gyermekeknél.

Gyengébb lábakon áll az az összefüggés, ami a probiotikum-szupplementáció csecsemő-, illetve gyermekkori tejallergia előfordulási gyakoriságot csökkentő hatását támasztja alá. Egyéb allergének kiváltotta allergiák kivédésében nem volt igazolható a probiotikumok adagolásának hatásossága.

Módszerek, amik „nem működnek”

Számos diétás ajánlás követése esetén nem lehetett a csecsemő- és gyermekkori ekcéma-, valamint allergiakockázat csökkenését bizonyítani, így a terhesség alatti zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a várandósság alatti vitamin- és ásványi anyag-szupplementáció, továbbá a prebiotikumok adagolása esetén sem.

Az sem vezet kedvező eredményre, ha a várandós nő a terhessége alatt lemond a magas allergiapotenciálú élelmiszerek (pl. tojás, tej, mogyorófélék) fogyasztásáról.

 

Forrás:

PLOS Medicine

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés