hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

MGYK: a vita már a gyógyszerészek kormányzati megítéléséről szól

Az elnökség meghallgatta az elnök kiskereskedelmi különadóval, a Taj-szám bemondására alapozott gyógyszerkiváltással, az egészségügyi dolgozók egyszeri juttatásával és a 2021-es költségvetéssel kapcsolatos beszámolóját, és külön is foglalkozott az elmúlt napokban a szaktárca vezetői és a kamara elnöke között kirobbant vitával.

Az MGYK elnöksége dr. Hankó Zoltán elnök vezetésével 2020. június 11-én videokonferencia keretében tartotta soron következő ülését. Dr. Hankó, dr. Greskovits Dávid, a Meditop elnöke és dr. Ács Zoltán, mint a Meditop ügyvezetője megbeszélést folytatott egy időseknek szánt immunerősítő összetételről. A koronavírus-járvány kapcsán ugyanis az Operatív Törzs felvetette, hogy az állam a 65 éven felüli polgárai számára immunerősítő készítményeket biztosítana. Az összetételre vonatkozó javaslatot az MGYT elnöke, az OGYÉI főigazgató-helyettese és a kamara elnöke elkészítette, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyott és a Meditop bevonásával megkezdődött az egyeztetés a gyártás előkészületeiről. Közben azonban lecsengett a járvány. A kamara elnökének a Meditop vezetőivel folytatott egyeztetése azt a célt szolgálta, hogy az összetétel lehetséges további sorsának alakulását felmérjék. A közös gondolkodásról szóló és a lehetséges további lépéseket bemutató beszámolót az elnökség jóváhagyta.

A Patikanap országos megnyitójának tervezett helyszínét, az érdi Forrás gyógyszertárat dr. Hankó, Fári István, dr. Nagy Vilmos Pest megyei elnök, Pusztáné dr. Vida Ildikó Pest megyei alelnök és dr. Horváth-Sziklai Attila tekintette meg. A helyszínen minden feltétel adott – tájékoztatott az elnök.  Az eredetileg szeptember 16-ra tervezett időponton azonban a szűrőbusz leterheltsége miatt változtatni kell. Az új időpontot (szeptember 23.) az elnökség elfogadta. A szakmai program a tervek szerint a fiatalok felelős gyógyszerhasználatát járja körbe.

A TAJ-szám bemondásra történő gyógyszerkiváltásra vonatkozó egyeztetések kapcsán az elnök beszámolt, hogy írásban és szóbeli egyeztetéseken is jelezte, hogy a kiváltásra való jogosultság igazolása nélküli gyógyszerkiváltás az uniós adatvédelmi szabályoknak nem felel meg, továbbá gyógyszer- és betegbiztonsági kockázatokat hordoz, ezért a kamara elnöksége és a Területi Elnökök Értekezlete konszenzusos döntése értelmében minél hamarabbi kivezetése indokolt. Az elnök kezdeményezte, hogy a törvényalkotási bizottság az eredeti javaslat elfogadását kezdeményezze, és az adatvédelmi hatóság elnöke is jelezte, hogy a rendelkezés elfogadása adatvédelmi szempontból aggályos. (Az elnökségi ülés után ért véget a törvényalkotási bizottság ülése, amely a TAJ-szám bemondásra alapozott gyógyszerkiváltást konkrét határidő nélkül javasolja a parlamentnek elfogadásra.)

Az egészségügyi dolgozók egyszeri juttatásával kapcsolatos döntés, de még inkább annak minisztériumi kommunikációja nagyon sok gyógyszerészt megsértett – mondta el az elnök. A vita a minisztérium és a kamara között már nem is a juttatásról, hanem a gyógyszerészek kormányzati megítéléséről szól. Az elnök elmondta: az elhibázott kommunikációt követően (minden egészségügyi dolgozó kap juttatást) született döntésnél (a nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál dolgozók nem kapnak) is nagyobb kárt okozott a miniszter ezt követő, gyógyszerészeket megalázó nyilatkozata, majd az Államtitkárság csúsztatásokkal teli közleménye. Az elnök álláspontja szerint ezekre reagálnia kellett, de már ezekben a közléseiben is utalt arra, hogy a kialakult bizalmi válságot a nyilvánosság előtt folytatott vitával megoldani nem lehet. Elmondta: ezentúl is megvédi a gyógyszerészek becsületét, de keresi azokat a lehetőségeket, amelyek a kormány és a kamara közötti tízéves együttműködés tapasztalatai alapján eredményesek lehetnek. Minél hamarabb rendezni kell a bizalmi válságot, mert ha a járványnak egy esetleges második hulláma a rendezés előtt visszajön, a jelenleginél is nagyobb konfliktusok kezelésére kell felkészülni. A beszámoló végén az elnökség ellenszavazat nélkül és az elnök tartózkodásával jóváhagyta az elnöknek a konfliktussal kapcsolatos tevékenységét és megnyilatkozásait.

A teljes beszámoló a kamara honlapján

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés