hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Mért szakított a magyar kormány az unió oltási stratégiájával?

Napi.hu a Financial Times cikkét idézi, amelyben azt írják, a dózisok számában száz lakosra vetítve hazánk élen jár Európában, de a felhasználás hatékonysága siralmas.

hirdetés

Magyarország február utolsó napjaiig 100 lakosra vetítve 18,3 vakcinadózist szerzett be, derült ki az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) adataiból. Ezzel 50 százalékkal előzi Dániát, a legjobban ellátott uniós tagországot, amely 100 lakosra vetítve 12 dózist tud felmutatni. Ennek alapján ígérte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a következő két hétben több embert oltanak be, mint ezt megelőzően összesen.

Orbán Viktor azzal indokolta az eltérést az uniós procedúrától, hogy az túl lassú, ám az EU szállítási adatai azt mutatják, hogy Magyarország viszonylag jól ellátott az uniós rendszeren belül oltásokkal, azaz nem azok között a tagállamok között van, amelyek majdnem teljesen felhasználták a készleteiket. Összesen közel 880 ezer Pfizer/BioNTech, Moderna és Oxford/AstraZeneca gyártmányú dózissal rendelkezik, amiből kicsit kevesebb, mint 640 ezret használt fel, ami 73 százalékos hatékonyság, derül ki az ECDC adataiból. Összesen 16 olyan EU-tagállam van, amely ennél jobb eredményt ért el. A Financial Times adatai szerint február 24-éig majdnem 720 ezer dózist szúrtak be a magyarokba (ami kevesebb embert jelent a két lépcsős oltások miatt).

Merkely Béla egyetemi professzor, a Semmelweis Egyetem rektora a Napi.hu szerint azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy ha csak az uniós engedéllyel rendelkező vakcinákra hagyatkozna Magyarország, akkor még egy év múlva is arról beszélnénk, hogy ki nem kapta meg az oltást. A cikkben megszólal egy asszony, Schmidt Marianne aki azt mondja, nem számít neki, hogy a Sinopharm készítményét nem engedélyezték az EU-ban, ha ennek köszönhetően meglátogathatja másfél éves unokáját. Örül, hogy Magyarországon engedélyezték, ha 30 millió kínait beoltottak vele, akkor nem gondolja, hogy neki bármi problémája lehet vele.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés