hirdetés
hirdetés
2022. január. 22., szombat - Vince, Artúr.
hirdetés

Merkely Bélát és Feller Antalt is kitüntette a MAGYOSZ

Önálló nemzeti képességeket kell kiépíteni a stratégiai területeken, mondta Szijjártó Péter a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) ünnepélyes díjátadóján.

A koronavírus-járvány egyik legfontosabb tanulsága, hogy önálló nemzeti képességeket kell kiépíteni a stratégiai területeken, még ha azok "békeidőben" teljesen szükségtelennek is tűnnek – figyelmeztetett csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) ünnepélyes díjátadóján vett részt, amelyen kitüntették Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát és Feller Antalt, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnökét.

Beszédében a miniszter arról számolt be, hogy a pandémia jól példázta a világ kiszolgáltatottságát a járványokkal szemben. Rámutatott, hogy a vírus számos országban térdre kényszerítette az egészségügyi ellátórendszert, és hazánknál nagyobb, gazdagabb államokban is súlyos ellátási zavarokat okozott. Az egyik legfontosabb tanulság szerinte az, hogy amelyik ország nem rendelkezik a stratégiai területeken saját nemzeti képességekkel, az válsághelyzetben nagy bajba kerülhet.

A békeidőben teljesen szükségtelennek, pénzügyileg megmagyarázhatatlannak tűnő kapacitások felépítése igenis szükséges – szögezte le. Aláhúzta, hogy a kormány meghozta a szükséges döntéseket, és Magyarország ezek nyomán mára képessé vált maszkok, lélegeztetőgépek, orvosi eszközök, gyógyszerek gyártására, illetve saját teherszállító repülőgéppel is rendelkezik. Emellett jövő év végén megkezdheti működését a Nemzeti Oltóanyaggyár, és zajlanak a tárgyalások a kínai és az orosz vakcinák licensz alapú előállításáról is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy egyes előrejelzések szerint 27-28 százalék eséllyel alakulhat ki a következő tíz évben hasonló vagy akár súlyosabb világjárvány, húsz éves távlatban pedig már 50 százalék körül van ez a szám.

A járványok jelentette fenyegetés a mindennapos valóság részévé vált – fogalmazott. Ezt követően a miniszter a gyógyszeripart a magyar gazdaság egyik zászlóshajójának nevezte, és ígéretet tett rá, hogy a kormány minden támogatást meg fog adni azért, hogy a hazai gyógyszergyártás továbbra is a világ élvonalába tartozzon. Kiemelte, hogy a 30 ezer embert foglalkoztató szektornak fontos szerepe van a gazdaság dimenzióváltásában, miután ezek a cégek fordítják a legtöbbet innovációra.

Végül kitért arra is, hogy a Magyarországon előállított gyógyszeripari termékek 85 százaléka exportra kerül, tavaly ennek értéke hatmilliárd euró körül volt, több mint duplája a tíz évvel korábbinak. Bár Magyarország lakosságszámát tekintve a 95. a világon, a gyógyszeripari exportot illetően a 21. helyen áll – hangsúlyozta. A MAGYOSZ 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, melyről a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezik meg a szervezet az Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar – 1 évszázad / 3 évtized elnevezésű ünnepi konferencia keretében.

A MAGYOSZ 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, melyről a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezik meg a szervezet az Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar - 1 évszázad / 3 évtized elnevezésű ünnepi konferencia keretében. MTI/Kovács Attila
A MAGYOSZ 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, melyről a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén emlékezik meg a szervezet az Értékteremtés, versenyképesség, hazai gyógyszeripar - 1 évszázad / 3 évtized elnevezésű ünnepi konferencia keretében. MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke díjakat adtak át a konferencián. A Dr. Orbán István Emlékérem kitüntetettjei Klebovich Imre gyógyszerész, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar professzora, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet professzor emeritusa, az MTA doktora, Faigl Ferenc vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, Merkely Béla orvos, kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója, a Kardiológiai Tanszék, valamint a Sportorvostan Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA doktora, Molnár Károlyné, a MAGYOSZ korábbi igazgatóhelyettese és Feller Antal vegyészmérnök, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés