hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Merkely Béla a koronavírus elleni gyógyszerekről és oltásokról

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Origonak adott interjújában azt is elmondta, hogy decemberben már olthatnak az új típusú koronavírus ellen Európában.

hirdetés

A remdesivir a ma elérhető leghatékonyabb vírusellenes szer az új típusú koronavírussal megfertőződött betegek esetében" – emelte ki Merkely Béla az Origonak. Most hét kórházban kezelnek betegeket ezzel a gyógyszerrel a klinikai vizsgálaton belül, de hamarosan, a terveik szerint, még öt olyan egészségügyi intézményben lesz elérhető, ahol elsődlegesen látnak el covidos betegeket. 

Megvannak a kritériumai annak, hogy kinek érdemes ilyen gyógyszeres terápiát adni, döntően ezt a betegcsoportot kell megcélozni, és nem a magunk, meg a családtagjaink iránti féltésből kell indokolttá tenni egy szer alkalmazását, hanem az orvos kollégáknak kell a megfelelő gyógyszer alkalmazását véleményezni, javasolni, a lehetőségét megteremteni. Nagyon szeretnénk, ha további gyógyszerek is felsorakoznának még a hatékony terápiához" - tette hozzá, majd elárulta, hogy ilyen típusú kutatások a Semmelweis Egyetemen is zajlanak, és nemsokára ők is beszámolnak egy új gyógyszer klinikai vizsgálatáról, amely kifejezetten a tüdőt fogja védeni. 

A járvány első fázisában próbáltuk kitalálni mennyi idő kell ahhoz, hogy az első vakcina megjelenjen, és akkor óvatlanul azt mondtam, hogy ez november környékén várható. Azt kell, hogy mondjam, hogy olyan nagyon-nagyon sokat nem tévedtem. Az első vakcinák bevizsgálása, a hármas fázisú vizsgálatok szinte biztosan befejeződnek novemberben – mondta, majd hozzátette, hogy abban is biztos, hogy decemberben megkezdődik Európában az oltás, amelyhez sok százmillió vakcinára van szükség. Először a Covid-ellátásban részt vevő egészségügyben dolgozókat és az idős betegeket célszerű beoltani, aztán folyamatosan a kevésbé veszélyeztetett, fiatalabb generációkat is – mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

(forrás: Origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés