hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Mérföldkő a hamis gyógyszerek elleni harcban

Tavaly már a lakosság 60 százaléka találkozott a gyógyszerhamisítás veszélyére figyelmeztető hirdetéssel, ám ennek ellenére, 2014-hez viszonyítva 2 százalékkal nőtt a hamis termékeket vásárlók aránya.

hirdetés

A hamis gyógyszerek elleni fellépést koordináló nemzetközi, idén május 30. és június 7. között megtartott IX. PANGEA akcióban 103 ország 193 hatósága vett részt. Az Interpol irányításával végrehajtott ellenőrzések és rajtaütések során összesen 12,2 millió hamis tablettát foglaltak le, mintegy 53 millió dollár (14,5 milliárd forint) értékben, ismertette a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője egy a témában tartott mai sajtótájékoztatón. Az akció során világszerte 700 nyomozás indult, 393 embert tartóztattak le, felfüggesztették közel 5000 weboldal működését, a hatóságok átvizsgáltak 334 ezer illegális oldalakhoz kötődő csomagot, s ezek mintegy felét le is foglalták. A hamisítással érintett gyógyszerek egy része daganatos betegségek „kezelésére” szolgál, de voltak köztük fogyókúrás készítmények, malária- és koleszterin elleni gyógyszerek, valamint potencianövelők, de találtak kétes hatású HIV- és cukorbetegségek tesztelésére alkalmas eszközöket, hamis fogászati készülékeket és tiltott sebészeti eszközöket is.

A nemzetközi akciót Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) koordinálta. Csiki Olivér pénzügyőr százados szerint találtak olyan az unión kívülről érkező teher- illetve személyautókat, amelyekben oly módon próbálták elrejteni a hamis gyógyszereket, ahogy a kábítószereket szokták.

Magyarországon 82 ezer hamis tablettát foglaltak le, sorolta a hazai eredményeket Csákó Ibolya, az ORFK alezredese, mintegy 90 millió forint értékben. Az akció során egy embert letartoztattak, egy ellen pedig elfogató parancsot adtak ki. Az alezredes kitért arra a korábbi ügyre, amikor sikerült lebuktatni azt a békéscsabai házaspárt, akik több mint egymilliárd forint értékben importáltak hamis vágyfokozó készítményeket Indiából és Kínából. A már megszületett elsőfokú ítélet szerint 7 év fegyházra ítélték a bűnügy főszereplőjét. Szólt arról is, mennyire népszerűek a szorongásoldó készítmények a hamis forgalmazók – és fogyasztók! – körében. A világon egyébként 30–35 ezer illegális online patika működik, ezek 82 százaléka az Egyesült Királyságban található, döntő többségük – 87 százalékuk – az Egyesült Államokba postázza a megrendelt készítményeket.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet alaptevékenységével vesz részt az akcióban, fejtette ki Pozsgay Csilla főigazgató, hiszen feladatuk a gyógyszerek folyamatos ellenőrzése. 2015-től olyan hatáskört kapott az intézet, amelynek birtokában a korábbinál is hatékonyabban tud fellépni az illegális gyógyszerkereskedelem ellen. Azokat a webes felületeket, amelyeken keresztül a hamis gyógyszerekről szóló információk elérik a fogyasztókat, jogukban áll blokkolni, illetve ideiglenesen hozzáférhetetlenné tenni. 2015-ben 31 tárhely-szolgáltatóval vették fel a kapcsolatot, s blokkolták az elérhetőséget, 2016-ban eddig 9 blokkolás történt, de további 30 folyamatban van. S mivel a tárhelyek jelentős részét külföldről működtetik, ezt 102 esetben jelezték az amerikai gyógyszerhatóságnak (FDA), azt várva, hogy valamilyen módon ők is támogassák az OGYÉI akcióit.

Idén az illegális webpatikák mellett már a különböző fórumokat és hirdetéseket is figyeli az intézet, mivel feltehetően az ezekben szereplő készítmények egy része hamisítvány. Eddig 39 alkalommal fordultak az érintett fórumok üzemeltetőihez, amelyek többsége azonnal eltávolította az inkriminált bejegyzéseket oldaláról.

A hamis gyógyszerek elleni küzdelemben egyre központibb helyet foglalnak el a pszichotróp szerek, amelyeket elsősorban a szorongás kezelésére alkalmaznak. Ezek illegális forgalma jelentősen nőtt az utóbbi időben, akárcsak az egyik ópiát tartalmú fájdalomcsillapítóé. Orvosi kontroll nélküli szedésük súlyos tragédiákhoz vezet, hangsúlyozta Pozsgay Csilla, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a termékek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak hatóanyagot, szintén veszélyesek, hiszen ezeket állapotuk szinten tartása vagy javítása okán veszik be a betegek, ám ennek épp az ellenkezőjét érik el.

Az internetes gyógyszer-kereskedelemnek azonban létezik legális formája is. 2015 júliusától a hivatalosan bejegyzett, az OGYÉI-vel megállapodást aláíró patikáktól lehet nem vényköteles gyógyszereket rendelni, s e webpatikák mögött mindig található egy valódi, azonosítható gyógyszertár. Ezeket azonos logó jelöli.

Az intézet jelentős fegyverténye, hogy a kúria döntése értelmében az OGYÉI jogosan járt el a Prompt Pharma ellen, amikor rákgyógyszerek illegális kereskedelme miatt visszavonta a cég nagykereskedelmi engedélyét, s 500 millió forintra büntette. Ez utóbbit a vállalkozás már korábban befizette, a kúria döntése értelmében ez az összeg az államnál marad.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés