hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Mennyire radioaktívok a csecsemőtápszerek?

A nagy csecsemőtápszergyártók világszerte kapható termékei radioaktivitásának mérésével kutatók megállapították, hogy az egy éven aluliak szignifikánsan nagyobb sugárzásnak vannak kitéve, mint amit az eddigi jelentések alapján gondoltunk.

hirdetés

Az Environmental Engineering Science című szaklapban megjelent hiánypótló kutatás - Onoshohwo Bemigho Uwatse és munkatársai: Measurement of Natural and Artificial Radioactivity in Infant Powdered Milk and Estimation of the Corresponding Annual Effective Dose – eredményei szerint a világszerte kapható csecsemőtápszerek – pl. Bebelac, Mamex, Dutch Baby, Similac – fogyasztása esetén az egy éven aluli csecsemők több mint dupla annyi sugárzásban részesülnek, mint azt eddig az UNSCEAR (The United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation) jelentései alapján feltételezhettük, azonban a sugárdózis így is csak a FAO/WHO által megállapított veszélyességi limit kétharmadát éri el. A különböző tápszermárkák egyedi radioaktivitási értékei elolvashatók a november 1-ig szabadon hozzáférhető tanulmányban.

Mint írásukban a malajziai, egyesült királyságbeli és szaúd-arábiai kutatók kifejtik, roppant kevés ismerettel rendelkezünk a csecsemőtápszerek radioaktivitásával kapcsolatban, ezért a kutatók megmérték különböző időpontokban készült 14 csecsemőtápszer-márka radioaktív rádium-, tórium-, kálium- és cézium-szintjét (226Ra, 232Th, 40K, 137Cs)(az első három természetes, míg a cézium az atomerőmű-katasztrófák után kiszabaduló mesterséges radioaktív elem). A mért átlagos aktivitás-koncentrációk a következők voltak: 226Ra, 232Th, 40K, 137Cs: 3.05 ± 1.84, 2.55 ± 2.48, 99.1 ± 69.5, 0.27 ± 0.19 Bq/kg. A besugárzási dózis, amiben a gyermekek a tápszerek fogyasztása következtében részesültek, egy éven aluli csecsemők esetében 635.13 μSv/év, míg 1 és 2 év közöttiek esetében 111.45 μSv/év volt, ezen belül a legnagyobb dózist, az összes dózisnak majdnem a felét, a 226Ra sugárzása jelentette, míg a cézium hatása nem volt szignifikáns. Az UNSCEAR jelentései alapján eddig azt feltételezhettük, írják a kutatók, hogy tápszerfogyasztó gyermekek évente 290 μSv besugárzási dózisban részesülnek, míg a FAO/WHO által megállapított veszélyességi limit 1.0 mSv/év.

Az emberek belső radioaktív expozíciónak leginkább a táplálkozás révén vannak kitéve. A tápszerek zömmel tehéntejből készülnek, és radioaktivitásuk több tényezőtől függ, így pl. a talaj, illetve a fű és a széna radioaktivitásától, továbbá az adalékanyagok radioaktivitásától, valamint az előállítás és a tárolás körülményeitől. Az elfogyasztott radioaktív elemek a továbbiakban könnyen beépülnek a test szöveteibe, tüdő- vagy pajzsmirigyrák, illetve reproduktív zavarok, szív- és érrendszeri problémák kialakulásában játszhatnak közre, ezért a tápanyagok radioaktivitásának monitorozása alapvető fontosságú. Mivel az élet első évei különösen szenzitív periódust jelentenek – nemcsak azért, mert ekkor történik a szervrendszerek kifejlődése, de a gyerekek fogékonyabbak is a radioaktivitás káros hatásaira -, a csecsemőtápszerek rendszeres vizsgálata még fontosabb lenne.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés