hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Mennyi alkohol okozhat májkárosodást?

A rendszeres alkoholfogyasztásnak számos egészségromboló hatása van, amelyek közül a májkárosodásra hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

hirdetés

Az alkoholfogyasztás számos negatív hatása (például magas vérnyomás, nagyobb stroke és demencia kockázat) közül az egyik leggyakrabban emlegetett következmény a májkárosodás. És mielőtt bárki azzal nyugtatná magát, hogy csak néhány sört iszik naponta, érdemes tisztázni, hogy már napi 2-3 adag alkoholos ital is károsíthatja a májat. Más megközelítésben a nőknél heti 8 adag alkohol vagy annál több, férfiaknál heti 15 adag alkohol vagy annál több már jelentős hatást gyakorol a májra. Ugyanez igaz az alkalmi nagyivásokra, ami 4-5 ital egymás utáni elfogyasztását jelenti, és szintén nagyon káros az alkoholfogyasztást a gyógyszerfogyasztással mixelni. A májnak ugyanis közel egy óráig tart egy adag alkoholos italt feldolgoznia, ez az idő minden ital elfogyasztásával természetesen meghosszabbodik.

Hogyan károsítja az alkohol a májat?

A krónikus alkoholfogyasztás a májsejtek pusztulását okozza, ami alkoholos májgyulladást (hepatitis), a máj hegesedését, ún. májzsugort (cirrhosis) és végső soron májrákot is eredményezhet. Ezek az állapotok általában a zsírmáj talaján fejlődnek ki, bár komoly alkoholbetegeknél úgy is kialakulhat a májzsugor, hogy azt nem előzi meg májgyulladás.
A súlyos alkoholbetegek 20%-kal nagyobb eséllyel néznek szembe a zsírmáj kockázatával, mint a közepes mértékben alkoholt fogyasztók, bár a kezdeti stádiumban lévő májbetegségek sokszor még visszafordíthatók absztinenciával. Milyen tünetek esetén fontos hepatológushoz fordulni?

  • Sárgaság,
  • alhasi fájdalom, puffadás,
  • lábfejek és bokák duzzanata,
  • sötét vizelet, megváltozott színű széklet,
  • hányinger, hányás,
  • viszketés,
  • krónikus fáradtság, gyengeség, zavartság,
  • étvágytalanság.

Így kezelhető az alkoholos májkárosodás

Az alkohol okozta májkorosodás egy bizonyos szintig megállítható, esetleg visszafordítható absztinenciával – hangsúlyozza Németh Alíz. – Ez elsősorban a zsírmáj esetében igaz, de az alkoholos májgyulladásnál is sokat javíthat a helyzeten. A súlyosabb betegségeknél szintén nagyon fontos alapja a kezelésnek az alkohol elhagyása, de májzsugor és májrák esetén már más kezelések is elengedhetetlenek, különösen, ha már más szervek károsodása is bekövetkezett.  A legfontosabb azonban, hogy az alkoholbeteg kérjen segítséget a leszokáshoz, és mindenképpen vizsgáltassa meg a mája állapotát, különösen, ha már a károsodásra utaló tünetek is jelentkeztek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés