hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Mennyi a profit a szürke zónában?

Kik terjesztik ezt a sok hülyeséget, és mennyit keresnek vele? – teszi fel a kérdés az alternatívmedicina-weboldalak között turkálva az Index.

hirdetés

Mivel az alternatívmedicina-oldalak készítői nem nevezik meg magukat, cselhez folyamodtam – írja a lap szerzője  –, és négy ilyen oldalt egy fiktív cég nevében, hirdetési lehetőségek és árak iránt érdeklődve kerestem meg. Igyekeztem igazán komolyan vehetetlen marhaságot kitalálni, ezzel meghagyva az esélyt nekik, hogy lepattintsanak egy „ hagyjál békén ezzel a hülyeséggel” reakcióval. Így született meg a hiperpulzatív mágneses térrel manipulált C-vitaminnal dúsított, homeopátiásan hígított articsókatea.

Egy-két napon belül mind a négy helyről érkezett válasz, és pár napnyi levelezés során lelepleződött, hogy kik állnak az alternatívmedicina-birodalom mögött, és mennyit keresnek a reklámokon.

Az Index sem összeesküvésre, sem nagy üzletre nem akadt, tapasztalataikat öt pontban foglalák össze:

„1./ A négy oldalon négy különböző emberrel beszéltem, láthatóan nem volt köztük semmilyen kapcsolat.
2./ Ráadásul azonosak voltak a domainadatoknál lekérhető publikus regisztrátor személyekkel.
3./ Hirdetési ajánlatként havi 10 és 30 ezer forint, illetve 50 és 250 dollár (12-60 ezer forint) közötti árakat kaptam egy bannerért plusz egy pr-cikk megjelentetéséért.
4./ Amikor azt kérdeztem, hogy megoldható-e, hogy a pr-cikknél ne jelezze az ilyenkor szokásos (x) a cikk végén, hogy fizetett hirdetésről van szó, mindenhonnan azt a választ kaptam, hogy természetesen, mivel amúgy sem szokták jelezni az ilyesmit.
5./ Amikor számla felől érdeklődtem, egy oldaltól kaptam olyan választ, hogy „Édesapám vállalkozásának keretében tudunk számlát kiállítani, melyet postai úton tudunk elküldeni Önnek.”, a többieknél az volt a válasz, hogy számla nincs, minden zsebből zsebbe megy.

A hirdetési árakból és az oldalakon levő reklámok mennyiségéből nagyjából meg lehet becsülni, mennyi lehet az álhíroldalak bevétele, mekkora biznisz is az alternatívmedicina-média. Összességében úgy néz ki, nem egy kimondott aranybánya ez, legfeljebb 100-150 ezer forintos havi bevétel jöhet össze a hirdetésekből – igaz, az a jelek szerint szinte teljesen adómentesen” – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés