hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Melyik gyógyszerek növelik a gyalogos balesetek gyakoriságát?

A benzodiazepineken túl számos hatóanyag-csoportba sorolt szer növeli a gyalogosan elszenvedett balesetek gyakoriságát.

hirdetés

Minden betegtájékoztató és alkalmazási előírás utal arra, ha egy gyógyszer szedése a járművezetői képességet esetlegesen befolyásolhatja.

Mi a helyzet a gyalogosan közlekedőkkel? – erre vonatkozóan jóval kevesebb információ áll rendelkezésre. Ezt próbálta pótolni egy franciaországi kutatás, amiben Bordeaux-i kutatók a különféle hatástani csoportba sorolható hatóanyagokat rangsorolták abból a szempontból, hogy az azok szedésével összefüggő gyalogos balesetek milyen arányban részesednek az összes, gyógyszerszedés alatt elszenvedett gyalogos balesetből, illetve milyen mértékben növelik meg azok gyakoriságát. Több mint 16000 gyalogosan elszenvedett baleset feldolgozásából születettek meg a következőkben bemutatott eredmények.

Amivel autót vezetni veszélyes, azzal sétálni is az!

Bizonyos gyógyszereknél, így a benzodiazepineknél és az antihisztaminoknál, amiknél az autóvezetési képességekre kifejtett negatív hatás régóta ismert, a gyalogosként megtörtént esetleges balesetekre is fel kell hívni a betegek figyelmét. Emellett, egyéb hatóanyagoknál is fokozott a gyalogosan bekövetkező balesetek kockázata (ld. táblázat).

ATC-kód

Hatóanyagcsoport

Gyalogos balesetekben való részarány (%)

Gyalogos balesetek kockázatának emelkedése (%)*

N05BA

Benzodiazepin-származékok

12

12

N05CF

Benzodiazepinnel rokon gyógyszerek

6

17

R05DA

Ópium alkaloidok és származékaik

5

44

N02BG

Egyéb fájdalom- és lázcsillapítók

5

31

N02AX

Egyéb opioidok

5

16

R06AX

Egyéb szisztémás antihisztaminok

5

20

C09AA

ACE-inhibitorok, önmagukban

4

26

M01AB

Ecetsav-származékok és rokon vegyületek

4

30

N06AX

Egyéb antidepresszánsok

3

28

R06AD

Fenotiazin-származékok

3

38

 

*összehasonlításként maguk a vizsgálatba bevont személyek szolgáltak, akiknél a hatóanyag szervezetből való kiürülését követő 4 hónapos időszakban is vizsgálták a gyalogos balesetek előfordulását.

Számos vizsgálatnál felmerül a kérdés, hogy a kezelendő, krónikus alapbetegség vagy az annak a terápiájára szolgáló gyógyszer szedése jár-e nagyobb baleset-rizikóval. Ennek a potenciális torzításnak a kiküszöbölésére a jelen vizsgálatban ugyanazokat a személyeket használták kontroll-csoportként is, akiket az aktív ágon szerepeltettek, a hatóanyag szervezetből való kimosódását megvárva, négy hónapos időintervallumot tekintve.

Hatóanyagok, amik szedésénél magas a rizikónövekedés

Bár az összes gyalogosan elszenvedett balesetet tekintve nem képviselnek magas részarányt, a kontrollhoz viszonyítva magas rizikónövekedés könyvelhető el a következő hatóanyagoknál: GnRH-analógok (198 százalék rizikóemelkedés), antidiabetikum kombinációk (189 százalék rizikóemelkedés), antidemencia szerek (168 százalék), lítium (168 százalék).

(Forrás: Deutsche Aerzte Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés