hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Mellőzik a gyógyszergyárak az antibiotikum-kutatásokat?

Egyoldalú profitszemlélet hajtja a gyógyszeripar fejlesztéseit, és ezért figyelmen kívül hagyják az antibiotikum-rezisztencia veszélyeit, derül ki a Növekedés.hu összeállításából.

hirdetés

Egy új jelentés szerint az ellentmondás hátterében egyetlen ok van: a profit – olvasható a Növekedés.hu szerint a dw.com hírportálon. A német közösségi televízió, az NDR elemzése szerint a gyógyszeripar azért nem kíván felkészülni a küszöbön álló válságra, mert az antibiotikumok gyártása nem nyereséges.

Az antibiotikumokat a betegeknek csupán néhány napig kell szedniük és egyre kevesebbet írnak fel belőlük, mivel az orvosok felismerik a túlzott fogyasztás veszélyeit. A gyógyszergyártó vállalatok inkább az olyan, számukra vonzóbb gyógyszerek gyártására összpontosítanak, amelyek krónikus betegségek kezelésére használatosak, így a szívproblémákat okozó magas koleszterinszint, az ízületi gyulladások, az epilepszia és a rák. 

A Johnson & Johnson, a Sanofi, a Pfizer, az AstraZeneca, a Novartis, az Otsuka és sok más nagyvállalat leépítette antibiotikumkutató csapatait és kutatási forrásait más célokra csoportosította át. Tették ezt annak ellenére, hogy 2016-ban több, mint 100 vállalat tett ígéretet arra, hogy részt vesznek az antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok elszaporodása elleni harcban és segítenek megelőzni egy új járvány kialakulását.

Thomas Cueni, A Gyógyszergyártók Nemzetközi Szövetségének vezetője tagadja, hogy az iparág megfeledkezett volna a világ egészségéért viselt felelősségéről. Azt állítja, hogy 2016-ban mintegy 600 milliárd forintot fektettek az antibiotikum-rezisztencia elleni kutató-fejlesztő munkába. Tény azonban, hogy ez az összeg csupán töredéke a gyógyszergyártók részére rendelkezésre álló összegeknek, valamint az is, hogy a vonatkozó projektek megelőző és betegségfelismerő kutatásokat is tartalmaztak. 

Fenyegetően közeli az antibiotikum-korszakot követő összeomlás, amelyet a modern orvoslás végének is tekinthetünk – figyelmeztette a világot Sally Davies, az Egyesült Királyság egészségügyi főhivatalnoka, aki tiltakozásra szólított fel a kormányok és gyógyszergyártók érdektelensége ellen. Az állítja: ezek a rettenetes betegségek még a klímaváltozás előtt tönkretehetik az emberiséget.

A tudományos világ egyetért az Egyesült Nemzetek vonatkozó becslésével, amely szerint a gyógyszerrezisztens fertőzések 2050-től kezdődően évi 10 millió ember halálát okozhatják.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés