hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Mellnövekedést okozhat a fiúgyermekeknél a levendula- és a teafaolaj

A teafa vagy a levendula illóolaját tartalmazó kozmetikumok és tisztálkodószerek túlzott használata a kamaszkor előtt álló fiúknál kóros mellnövekedést okozhat.

hirdetés

A levendula- és a teafa illóolajok több összetevője ösztrogénszerű hatással rendelkezik. Ezek a komponensek a pubertás előtt álló fiúgyermekeknél kóros mellnövekedést válthatnak ki, emlékeztették a szakembereket az amerikai endokrinológusok Chicagóban szervezett éves konferenciáján.

Néhány eset már 10 éve ismert

Az már 2007 óta tudott, hogy a levendula- és a teafaolajok gynaecomastiát, azaz a férfi emlőmirigyek kóros megnagyobbodását okozhatják a serdülőkor előtt álló vagy a kamasz fiúknál. A NEJM hasábjain három olyan esetről is beszámoltak, egy 4, egy 7, illetve egy 10 éves fiúgyermeknél, amikor a levendula- vagy teafaolaj-tartalmú kozmetikai termékek huzamosabb ideig való használata vezetett a nem kívánt hatáshoz. Az egyik fiú hosszabb ideje levendulás tisztítóbalzsamot használt, a másik levendula- és teafaolajos samponnal mosott hajat napi gyakorisággal, és reggelente hasonló összetételű géllel kezelte a haját, míg a harmadik fiú rendszeresen levendulás szappannal tisztálkodott és alkalmanként levendulás krémet kent magára. Megjegyzendő, hogy a készítmények használatának abbahagyását követően a három fiúgyermeknél a mellek visszafejlődtek, azaz hormon-háztartásuk helyreállt.

In vitro is igazolt hatás

Nemrégiben in vitro kísérletekkel sikerült igazolni azt, hogy az eukaliptol, a terpin-4-ol, a limonén, az alfa-terpineol, a linalil-acetát, a linalool, az alfa-terpinén és a gamma-terpinén ösztrogénszerű hatással bírnak. Emellett, a felsoroltak közül néhány vegyület a tesztoszteron aktivitását is csökkenti.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ösztrogénszerű komponensek több mint 60 illóolajban vannak

Mivel a felsorolt komponensek nem csak a levendula és a teafa illóolajában találhatók meg, hanem még legalább 65 egyéb illóolajban is, fokozott figyelem szükséges ezen a téren. Tudva azt, hogy a szintetikus tisztálkodószerek helyett napjainkban ma sokan teszik le voksukat a természetes verziók mellett, előfordulhat, hogy a jövőben is szembesülni kell az illatos kozmetikumok kiváltotta nem kívánt endokrinológiai következményekkel.

Tisztálkodhatnak-e illóolajos szerekkel a fiúgyermekek?

A vizsgálatot végző szakemberek óvatosságra intenek, és a kamaszkor előtt álló vagy kamaszkorú fiúgyermekeknél inkább nem javasolják a levendula- és teafaillóolajos szerek használatát. Abban az esetben, ha gynaecomastia alakul ki, az érintett kozmetikumok és tisztálkodószerek használatának azonnali abbahagyása javasolt.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés