hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Megtört a vényköteles szerek forgalmának növekedési üteme

Összesen 568 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszereladás Magyarországon 2021-ben, ez egy év alatt 1,7 százalékos bővülést jelent – derül ki a VG által közölt adatokból.

hirdetés

Tavaly 177 millió doboz gyógyszerdobozt adtak el a patikákban, míg egy évvel korábban közel 185 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 3,9 százalékos csökkenést jelent, írja a VG.

A koronavírusjárvány második évére megtört a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalmának a növekedési üteme. Ugyanakkor tavaly decemberben a 50,7 milliárdos teljesítmény közel azonos volt az erős novemberi 51 milliárd forintos forgalomhoz képest – derül ki a Hiflylabs Zrt. kutatásából.

A világjárvánnyal való együttélés egy új növekedési pályára állította a támogatott, vényköteles szegmenst Magyarországon. Az adatok alapján megállapítható, hogy a szívgyógyszerek és a legzőrendszer szerei gyengítették leginkább a forgalmat. 

A Hiflylabs szerint az 1,7 százalékos forgalom bővüléséhez, 1,1 százalékponttal a vérképző szerek járultak hozzá, majd ezt követték a daganatellenes szerek a maguk 0,7 százalékpontos részarányukkal. A legtöbb gyógyszercsoport kisebb mértékben lassította vagy segítette az éves forgalom növekedését a támogatott vényköteles piacon 2021-ben.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés