hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Megmenekült a neogótikus patikabelső

Az 1932 óta az István út 31. aljában lévő neogótikus bútorzatról kiderült, hogy az eredetileg 1899-ben, egy Margit körúti patikában kapott helyet, egy tulajdonosváltás alkalmával azonban új gazdája a pesti oldalra költöztette, ahol 2013-ig szolgált, majd a neki otthont adó helyiség előbb dohánybolttá, később pedig diszkontáruházzá alakult, így feleslegessé vált, írja a 24.hu.

hirdetés

Félő volt, hogy az értékes együttest egy magát múzeumi tárgybeszerzőnek, vagy az önkormányzat, illetve az állam által felhatalmazott szakembernek kiadó, az üzlet távol-keleti tulajdonosait könnyen átverő ember próbálja eltüntetni a térképről – korábban történt már hasonló eset –, rövid nyomozás után azonban kiderült, hogy semmi ilyenről sincs szó, hiszen a bútorok a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba kerülnek, ahol előbb restaurálják őket, majd a 2022-ben formát öltő Erdély épületegyüttes egyik első kiállítási egységében, a székelykeresztúri Jaeger Gyógyszertár épületének másolatában fog helyet kapni, írja a 24.hu.

A főváros előző vezetése által 2018-ban még eladni tervezett berendezés elszállításáról és a munkákról a Skanzen az elmúlt napokban két szuper anyagot is összeállított, és a SkanzenBlog nevű szakmai blogjában tette azt közzé.

Egy másfél perces videón jól látható a darabok kiszerelése, illetve szállítása, az anyag egy igazi meglepetéssel is szolgál, hiszen a közepén az 1954-ben megjelent V. Magyar Gyógyszerkönyv jó eséllyel egy szekrényben talált példánya is feltűnik:

 

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés