hirdetés
hirdetés

Megmagyarázhatatlan meddőség

Mi lehet az oka a meddősségnek, ha az erre vonatkozó vizsgálatok során nem találnak semmit? Az origo.hu cikke szerint leginkább az életkor, de a molekuláris okokat sem tudják még feltérképezni. 

hirdetés

A hagyományos meddőségi tesztek éppen csak a felszínt karcolják, és igazából csak az egyértelmű okokat keresik – olvasható az origo.hu cikkében, (amelyben ezeket az okokat fel is sorolják). Ilyenek az elzáródott petevezetékek, az abnormális spermiumszám, az ovulációs problémák és ehhez hasonlók. Ezek a vizsgálatok egyáltalán nem érintik a molekuláris okokat. Ez még a jövő zenéje.

A megmagyarázhatatlan meddőség diagnózisa jelentősen szaporodik a 35 éves és azon felüli életkorú nőknél, az igazi megugrás azonban 38 év felett tapasztalható. Ennek oka valószínűleg az, hogy a nő életkorával együtt gyarapodnak a petével kapcsolatos mennyiségi és minőségi problémák.

A legtöbb 40 éven felüli nőnek gondot okoz a teherbe esés, és 44 év felett ritka a termékenység, még akkor is, ha a nők szabályosan menstruálnak minden hónapban. Minél idősebb a női partner, annál valószínűbb, hogy van valami terméketlenséget okozó petével kapcsolatos gond. Sajnos a pete minőségének vizsgálatára jelenleg még nem létezik specifikus teszt – írja a portál.

A megmagyarázhatatlan meddőség kezelése

Az egyik legegyszerűbb, mindenféle orvosi beavatkozást nélkülöző módszer az időzített közösülés. Ilyenkor a partnerek igyekeznek a nő ovulációjának idejére koncentrálni a szexuális együttléteket.

A következő lépésben már gyógyszert vetnek be. A Clomid tabletták 3-6 hónapos szedése akár kétszeresére is növeli a fogantatás esélyét a kezelést nem kapókkal szemben. A meddőségi szakemberek azonban 35 év felett általában már nem javasolják a Clomid szedését (csak ha mesterséges, méhen belüli megtermékenyítésre is sor kerül).

További lehetőség a gonadotropinok (FSH hormon) beinjektálása, amit méhen belüli megtermékenyítés követ. Ha egyik említett módszer sem segít, akkor még szóba jöhet az in vitro megtermékenyítés – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: [origo])
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés