hirdetés
hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

Megkezdték az inhalációs inzulin forgalmazását

Az Egyesült Államokban február eleje óta receptre felírható és beszerezhető az inzulin porinhalációs készítménye, az Afrezza, amely megkönnyítheti a cukorbetegek mindennapos kezelését.

hirdetés

Az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyező hatósága (FDA, US Food and Drug Administration) tavaly június végén hagyta jóvá a MannKind és a Sanofi által fejlesztett porinhalációs inzulinkészítmény, az Afrezza forgalomba hozatalát az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegek kezelésére. A világviszonylatban egyedülállónak számító gyógyszerkészítmény február eleje óta ténylegesen jelen van az amerikai piacon. A remények szerint megkönnyítheti az újonnan inzulinkezelésre szoruló cukorbetegek kezelését, és új alternatívát kínál azoknak, akik az elérhető egyéb inzulinkészítményekkel nem kellően eredményesen kezelhetők.

 

Innovatív megoldás

Az Afrezza a rekombináns humán inzulin és egy praktikus, kicsiny porinhalációs készülék innovatív kombinációja. Az étkezés kezdetekor inhalált ultragyors hatású inzulin a vérben 12–15 percen belül terápiás koncentrációt ér el. A hatás maximuma nagyjából 60 perc után alakul ki és 2,5–3 óra alatt cseng le. Míg 2-es típusú diabéteszben önmagában is megfelelő vércukorszint-szabályozást biztosíthat, a cukorbetegség 1-es típusában hosszú hatástartamú inzulinnal együtt kell alkalmazni.

 

Gyógyszer- és eszköztechnológiai újítást ötvöz

A porinhalációs készítmény ultragyors hatása a különleges gyógyszer-technológiai formulálásnak köszönhető. Az Afrezza kifejlesztője és forgalomba hozatali engedélyének jogosultja, az amerikai Mannkind Corporation, Technosphere® Insulin néven szabadalmaztatta azt az eljárást (Innovation in Drug Delivery by Inhalation - MannKind Corp.), amellyel egy szerves vegyületből (fumaril-diketo-piperazinból) olyan mikrokristályokat állítanak elő, melyek relatíve nagy felszíne megfelelő hordozóanyaga a felszínükhöz kötött inzulinmolekuláknak. Az inhalációs bevitelhez használt Dreamboat™ porinhalátor ugyancsak a gyártó saját terméke. Az alig féltenyérnyi készülék egyszerűen használható és jó hatásfokú gyógyszerbevitelt biztosít.

 

  

(A képek forrása: Mannkind Corporation)

 

 

 

 (A) A Technosphere részecske pásztázó elektronmikroszkópos képe és (B) a részecskét alkotó fumaril-diketo-piperazin (FDKP) kémiai szerkezete. Forrás: Angelo R et al. Technosphere® Insulin: Defining the Role of Technosphere Particles at the Cellular Level. J Diabetes Sci Technol. 2009; 3(3): 545–554.

 

 

Hatásosság

Az Afrezza engedélyezését alátámasztó hatásossági és biztonságossági vizsgálatokban összesen 3017 beteg vett részt – közülük 1026-an 1-es típusú (T1DM), 1991-en 2-es típusú cukorbetegség (T2DM) miatt kapták a kezelést átlagosan legalább 8 hónapon át. Három vizsgálatban placebokontrollal, tíz továbbiban aktív kontrollal vetették össze az inhalációs inzulinbevitelt.

Egy 24 hetes, nyílt egyenértékűségi vizsgálatban a T1DM-betegek ellátásában hasonlították össze a bazális inzulinkezelést kiegészítő inhalációs, illetve parenterális aszpart inzulinterápiát. A vizsgálat 24. hetére az Afrezza az előzetesen definiált végpontnak megfelelően, átlagosan 0,4 százalékponttal csökkentette a HbA1c-értéket, ami alapján kimondható, hogy egyenértékű az aszpart inzulinnal. Jóllehet a HbA1c-érték legalább 7 százalékos csökkenését az aszpart inzulin ágán szignifikánsan több betegnél sikerült elérni, az éhgyomri vércukorszint csökkenése az Afrezza ágán alakult kedvezőbben.

Az orális antidiabetikumot is szedő T2DM-betegek körében az Afrezza szignifikánsan hatásosabbnak bizonyult a placebónál. Egy aktív kontrollos vizsgálatban a napi kétszeri premix aszpart inzulinkezeléssel vetették össze az esti glargin inzulin mellé adott prandiális Afrezza-terápiát. A kezdeti állapothoz képest a HbA1c-érték és az éhgyomri vércukorszint is szignifikánsan csökkent mindkét kezelési csoportban. Az éhgyomri vércukorszint és a kezelés alatti testtömeg-gyarapodás tekintetében az Afrezza/glargin inzulin kombinációja előnyösebbnek mutatkozott.

 

Biztonságosság

Az inhalációs inzulinkezelés leggyakoribb nemkívánatos hatásai között első helyen áll a hypoglykaemia. A placebokontrollos vizsgálatok egyikében az enyhe–középsúlyos vércukorszint-esés incidenciája az Afrezza ágán 5,1 százaléknak, a placebocsoportban 1,7 százaléknak adódott, míg súlyos hypoglykaemia 67, illetve 30 százalékos gyakorisággal fordult elő. Az aktív kontrollos vizsgálatokban az inhalációs inzulinkezelést ritkábban kísérték enyhe–középsúlyos hypoglykaemiás epizódok, mint az injekciós prandiális inzulinpótlást (egy vizsgálatban 86 vs. 93 százalék). A súlyos hypoglykaemia előfordulási arányában nem mutattak ki lényeges különbséget a hagyományos és az inhalációs inzulinbevitel között (33 vs. 38 százalék).

Porinhalációs jellegéből adódóan az Afrezza második leggyakoribb nemkívánatos hatása a száraz köhögés, amely a klinikai vizsgálatokban részt vevő betegek mintegy negyedénél fordult elő, jellemzően a kezelés első hetében és röviddel az inhalációt követően lépett fel. Egyben e mellékhatás volt a kezelésmegszakítás leggyakoribb oka: az érintettek közül hozzávetőlegesen minden tizediknél indokolta a terápia leállítását.

Kiemelt jelentőségű, hogy asztmás betegeknél, illetve krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőknél több esetben akut bronchospazmus jelentkezett az Afrezza alkalmazása során – a kezelés e lehetséges veszélyét az FDA egyelőre fekete keretes figyelmeztetésben hangsúlyozza a hivatalos előiratban. A rizikó csökkentése érdekében a kezelés krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében szigorúan ellenjavallt, és az Afrezza felírása előtt kötelező tüdőfunkciós vizsgálatot végezni.

Az Afrezza alkalmazása során több betegnél mutattak ki inzulin elleni antitesteket a szérumban, mint a szubkután inzulinkezelés mellett, ez azonban nem rontja a kezelés hatásosságát. Az Afrezza hordozóanyaga nem metabolizálódik a szervezetben: a tüdőből felszívódó fumaril-diketo-piperazin változatlanul ürül a vizelettel, az inhaláció során lenyelt gyógyszer hordozóanyaga pedig a széklettel távozik.

 

A Sanofi-Aventis mint stratégiai partner

A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalataként a Sanofi-Aventis régóta aktívan koncentrál a cukorbetegek ellátására. Az ágazat termékei között több inzulinanalóg és orális antidiabetikum szerepel, a mindennapos kezelést megkönnyítő inzulinadagolókkal és a hatásosság ellenőrzésére szolgáló vércukormérő készülékekkel egyetemben. Innovatív terápiás megoldásai a cukorbetegek életminőségének javítását célozzák. E törekvést a világ vezető orvostechnikai cégeivel kötött együttműködési megállapodások is fémjelzik – köztük például az amerikai AgaMatrix céggel való közös fejlesztés, az iBGStar, amely mobil alkalmazással kiegészítve. valós időben méri és elemzi a vércukorszint alakulását. A MyStar Extra® készüléket, amely a vércukorszint kijelzése mellett a HbA1c-értéket is becsüli, Európában egyelőre csak Olasz-, Spanyol- és Franciaországban forgalmazzák.

A Mannkind Corporation röviddel az Afrezza engedélyezése után a világ összes országára érvényes, kizárólagos licensz-szerződést kötött a Sanofi-Aventis-szel az új készítmény további fejlesztésére és forgalmazására. Az elemzők így látják biztosítottnak a termék jövőjét – egyrészt a piac igényeit kielégítő termelési kapacitás, másrészt az FDA által előírt további klinikai vizsgálatok lefolytatása tekintetében. A gyógyszer-engedélyező hatóság ugyanis egyelőre csak feltételesen, részletes kockázatértékelési és kockázatcsökkentési stratégia (REMS) kidolgozásához kötve adott zöld utat az Afrezzának. A REMS keretében a gyártónak megfelelően kommunikálnia kell az egészségügyi szakemberek felé az akut bronchospazmus veszélyére vonatkozó hatósági figyelmezetést, továbbá egyértelmű bizonyítékkal kell szolgálnia arra, hogy az Afrezza-kezelés kedvező hatásai ellensúlyozzák a lehetséges kockázatokat. Emellett a forgalomba hozatali engedély véglegesítése négy további klinikai vizsgálat eredményeihez kötött, nevezetesen:

(1) gyermekpopulációban is vizsgálni kell a készítmény farmakokinetikáját, biztonságosságát és hatásosságát;

(2) vizsgálni kell az Afrezza-kezeléssel összefüggő malignus tüdőelváltozások lehetséges kockázatát, a terápia kardiovaszkuláris kockázatait, valamint a tüdőfunkcióra gyakorolt hosszú távú hatásokat; és

(3–4) két olyan farmakokinetikai–farmakodimanikai vizsgálatot írt elő a hatóság, amelyek során euglikémiás glükóz clamp módszerrel kell meghatározni a dózis–hatás-összefüggéseket, illetve az egyénenkénti variabilitást.

Ehhez ideális partnercég a Sanofi-Aventis, hiszen az inhalációs inzulinkészítmény jól illeszkedik a gyógyszergyár diabétesz-specifikus portfoliójába.

 

Többségi részesedést kap

A megállapodás értelmében a Sanofi látja el az Afrezza forgalmazásához, további fejlesztéséhez és a hatósági engedélyezéshez kapcsolódó feladatokat, a MannKind pedig a gyártásért felelős, amely egyelőre az anyacég Connecticut állambeli üzemében (Danburry-ben) zajlik, de a két cég a gyártási kapacitás növelését is tervezi. Az Afrezzához kapcsolódó jogok megszerzéséért a Sanofi 150 millió USD-t fizet a MannKind cégnek. Meghatározott engedélyezési, fejlesztési és forgalmazási mérföldkövek teljesülése esetén a MannKind további kifizetésekre lesz jogosult, amelyek együttes összege elérheti a 775 millió dollárt. További 175 millió dollárig a Sanofi kész hozzájárulni az együttműködés költségeihez. Az Afrezzához kapcsolódó profitból a Sanofi-Aventis 65 százalékos részesedést kap, de ugyanilyen arányban terheli az esetleges veszteség is. A MannKind elégedett a megállapodással és bízik a termék sikerében.

 

Majd elválik

Azt, hogy az inhalációs inzulin valóban versenyképes-e az injekciós inzulinbevitellel szemben, az idő fogja eldönteni. A Pfizer 2006-ban már próbált hasonló termékkel betörni a piacra, az FDA által Exubera néven engedélyezett szer azonban nem talált megfelelő fogadtatásra, így 2007-ben a gyártó kérésére visszavonták. Az Afrezza jövőjét nagyobb optimizmus övezi, részben az inhalátor kisebb mérete és könnyebb használhatósága, részint az egyszerűbb dozírozás és a standard inzulinnál kedvezőbb profilja – a súlyos hypoglykaemia és a testtömeg-növekedés kisebb valószínűsége – miatt. A készítmény piaci ára és az orvosok gyógyszerrendelési hajlandósága azonban egyelőre nyitott kérdés. Dr. Jean-Marc Guettier, az FDA Metabolikus és endokrin betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek engedélyezéséért felelős részlegének (Division of Metabolism and Endocrinology Products) igazgatója szerint az új inhalációs inzulin az étkezéshez kapcsolódó inzulinbevitel új lehetőségét kínálja a betegeknek, kivédve vagy legalábbis csökkentve a rendszeres öninjekciózás szükségességét.

(Források: Sanofi, Medscape, Chemistry World, World Pharma News, FDA )

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés