hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Megjelent Magyarországon is az első lakossági használatú antigén teszt EU-szintű engedéllyel

Az OGYÉI néhány héttel ezelőtt regisztrálta, és a napokban meg is érkezett az országba az a teszt, amely végre megszünteti azt a helyzetet, hogy a hazai lakosság antigén tesztek helyett százezres léptékben vásárolt antitest teszteket a friss fertőzések kimutatásának céljából.

hirdetés

Az antitest tesztek a már lezajlott fertőzések vagy a vakcinázás hatására termelődő antitestek azonosítására szolgálnak, utóbbi esetben is többnyire csak akkor, ha képesek a vírus tüskefehérje, az S protein kimutatására. A gyorstesztek többsége az N, azaz nukleokapszid proteint mutatja ki, és csak néhány az S, azaz Spike proteint vagy mindkettőt.

Az antigén tesztek a tünetek megjelenése előtti 1-2 naptól kezdve mintegy egy hétig jelzik az újonnan kialakuló fertőzések meglétét.  Az antigén tesztek jelentősége abban is áll, hogy ezekkel nem csak a fertőzöttség mutatható ki, hanem az aktuális fertőzőképesség is. Mind hivatalos eseményeken, mind magánrendezvényeken és családi eseményeken talán ennek van és lesz a legnagyobb jelentősége a jövőben is a járvány megállítása és kontrollálása, valamint az egyéni és közösségi biztonság szempontjából.

Amikor magas a víruskoncentráció a páciens szervezetében, akkor a csúcsminőségű antigén tesztek ma már közel 100%-os pontoságúak a Triton csoporthoz tartozó Smart Hospital Kft orvos-igazgatója, dr. Tamási András szerint.  A többszázezer PCR és több tízezer antigén tesztet végző intézmény szakmai vezetője úgy véli, hogy a két teszt egyidejű használatával szerezhető a legmegbízhatóbb és legsokrétűbb információ a friss fertőzések jellegéről, mivel a szakmában etalonnak tartott PCR tesztek a fertőzőképességről szóló információt egyedül nem feltétlenül nyújtják, hiszen ezek akár hetekkel a fertőzőképesség elmúlása után is képesek kimutatni a vírus fragmentumok jelenlétét.  Dr. Tamási szerint a kettős vizsgálatra azonban többnyire nem jut elegendő pénzügyi forrás, azaz céltól függően a pácienseknek választaniuk kell közülük. Számos európai ország magas fertőzés veszély mellett havi néhány antigén tesztet térítésmentesen adott a lakosságnak, Magyarországon ezt nem látták indokoltnak a döntéshozók, igaz, az év elején még nem létezett otthoni használatra engedélyezett gyorsdiagnosztikai eszköz sem a piacon.

Noha jelenleg mélyponton van az új COVID-19 fertőzések napi regisztrált száma hazánkban, a Delta mutáns várható nyár végi, őszi térhódítása előtt most új fegyvert kaptak a védekezni kívánók is. A Magyarországon is elérhető otthoni használatra is engedélyezett antigén teszt, a Boson Biotech eszköze volt az első Európában, amely megkapta a kontinens szintű self-test minősítést. Ezeknek a teszteknek sokkal hosszabb és szigorúbb vizsgálaton kell átmenniük, amely részét képezi egy tényleges teljesítmény vizsgálat is. A Boson Biotech lakossági antigén tesztjét a TÜV Rheinland tanúsította.

A Boson márkaképviselője, az A-Lab Pharma (a korábbi ArvaLab) képviselője szerint a Boson tesztje a forgalmazón kívül egyelőre néhány tucat független patikában vagy kisebb hálózati patikában, egy kiemelt viszonteladónál, az Aerosoft Kft-nél érhető el. Karvalics Attila szerint az ára kedvezőbb lesz, mint a jelenleg megvásárolható lakossági COVID-19 teszt termékeké.

 

(forrás: Business & Life Hír-és Cikkügynökség)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés