hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Mégis nyújt némi védelmet a BCG-oltás a koronavírus-fertőzés ellen?

Egyéb kórokozók ellen is befolyásolhatja az immunválaszt a készítmény – vélik szakemberek, akiket a Magyar Hírlap kérdezett a BCG-oltás és a COVID-19 összefüggéseiről.

A BCG-oltás elsődlegesen a tuberkulózistól védi meg az embert, de egyéb kórokozók ellen is befolyásolja az immunválaszt, így nem lehet eleve kizárni azt, hogy a koronavírus ellen is nyújtson némi oltalmat – mondta Müller Viktor, az ELTE Természettudományi Karának munkatársa. Hozzátette, ha a BCG-oltás esetleg ilyen szempontból is hatékony, annak az lehet az alapja, hogy a tuberkulózis baktériuma annyira fontos kórokozó volt az emberi evolúció során, hogy különlegesen alkalmazkodtunk hozzá, így a vele (vagy az oltással) való találkozás az immunrendszerünk általános érzékenységét is hosszabb távon áthangolhatja. Ugyanakkor ez még csak hipotézis, amelynek a klinikai tesztekkel történő ellenőrzése már világszerte több országban elkezdődött, s az eredmények függvényében derül majd ki, hogy a BCG-oltás segíthet-e a járvány megfékezésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberekkel és állatokkal végzett kísérletek egy­aránt bizonyítják, a BCG-vakcinának a célzott betegségen kívüli hatása van az immunrendszerre, ám ezeket nem írták körül alaposan, és a klinikai jelentőségük sem ismert. Bizonyíték hiányában így a WHO nem javasolja a BCG-oltást a Covid–19 elleni védekezésül.

Kovács István orvos a Magyar Hírlapnak arról beszélt, Ausztráliában is kísérleteznek, mégpedig úgy, hogy önként jelentkező, veszélyeztetett korú vagy a szolgáltatóiparban és az egészségügyben dolgozó embereket oltanak be a BCG-vel, majd úgymond „arra várnak”, hogy az érintettek esetleg elkapják a koronavírust. Ha ez megtörténik, dokumentálják a szervezet reakcióját.

Nemrég Szijjártó László gyermektüdőgyógyász, Sragner Angéla általános orvos és Szijjártó Gyula Zsombor rezidens doktor arra figyelmeztetett, Európa országai között durva eltérések vannak a járvány hevessége és a halálozási adatok között. Szerintük ezt nehéz megmagyarázni csak az ellátórendszer kapacitásával, minőségével vagy egyéb különbségekkel. Mint írták, összehasonlították a rendelkezésre álló morbiditási (a betegség gyakoriságát leíró mutató, általában százezer főre vetítve) és mortalitási (halálozási) Covid–19-adatokat a BCG oltási szokásokkal a világ országaiban. Munkahipotézisük, hogy „ha a BCG protektív hatású a Covid–19 fertőzésben, akkor a morbiditási és mortalitási adatok a BCG-vel jelenleg is oltó vagy a korábbi évtizedekben oltó országokban, valamint a TBC magas pervalenciájú országokban kedvezőbbek, mint ott, ahol ezzel egyáltalán nem foglalkoztak” – részletezték.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés