hirdetés
hirdetés
2021. december. 04., szombat - Borbála, Barbara.
hirdetés

Megindult a harc az immunonkológiai piacon

Még meg sem száradt a tinta a Merck & Co. PD-1-gátlójának FDA-engedélyén, amikor a Bristol-Myers Squibb és japán statégiai partnere, az Ono Pharmaceutical szabadalomsértés miatt keresetet nyújtott be az amerikai versenytárs ellen. Azzal vádolják, hogy az Egyesült Államokban most engedélyezett új daganatellenes szere, a pembrolizumab (Keytruda) megsérti a PD-1-receptor-gátláson alapuló tumorellenes hatásmechanizmus szabadalmi védettségét.

A Bristol és az Ono Pharmaceutical vádja szerint a Merck-nek tudnia kellett a PD-1 T-sejt-receptor humán antitesttel történő befolyásolására kiadott szabadalomról, amikor megkezdte a pembrolizumab fejlesztését. Ennek bizonyítékaként a felperes arra az USA Értékpapír-felügyeleti Bizottsághoz (U.S. Securities and Exchange Commission, az amerikai tőzsdepiacot felügyelő bizottság) benyújtott, idén június 30-i keltezésű negyedéves jelentésre (a U.S. Securities and Exchange Commission filing) hivatkozik, amelyben a Merck részletesen tárgyalja, hogy vitatja az Ono és a Bristol-Myers Squibb meghatározott európai és USA-beli szabadalmainak érvényességét.

 

Mik a cáfolhatatlan tények?

Az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office) által 2010. szeptember 22-én regisztrált EP 1 537 878 (EP 1 537 878 B1 - Data - EPO) számú szabadalom értelmében az Ono Pharmaceutical kizárólagosan jogosult a PD-1 receptor antitesttel történő befolyásolásával ható daganatterápiás és fertőzések kezelésére szolgáló készítmények fejlesztésére. A Bristol-Myers Squibb meghatározott piacokra (lényegében Japán, Tajvan és Korea kivételével minden más országra) megvásárolta a PD-1 receptor elleni antitest kereskedelmi jogainak licenszét az Ono Pharmaceuticaltól. Ezen kívül az Ono és a Bristol egy közös európai szabadalmat is birtokol (EP 2 161 336), ami általánosságban a PD-1 receptor elleni humán monoklonális antitestekre és ezek önmagukban vagy más immunterápiás szerekkel kombinációban történő, daganatterápiás célú alkalmazására terjed ki.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyoltalmi Hivatala (United States Patent and Trademark Office) lényegében az európai szabadalmakéval megegyező tartalommal vette lajstromba az Ono fent nevezett találmányát, azaz a PD-1 receptor antitest általi gátlását idén májusban (a 8 728 474-es lajstromszámú szabadalom kizárólagos tulajdonosa az Ono Pharmaceutical, a 8 779 105-ös számú az Ono és a Bristol-Myers Squibbközös szabadalma), tehát a PD-1 receptoron ható humán antitestek daganatterápiás célú felhasználásának joga a tengerentúlon is az Ono és a vele szerződött Bristol-Myers Squibb gyógyszergyáraké.

 

A Merck vitatja a szabadalmak érvényességét

A Merck idén már több fronton támadta a szabadalmak érvényességét – egyfelől az Európai Szabadalmi Hivatalnál májusban próbált meg jogi ellenlépéseket tenni az EP 1 537 878-as számú európai szabadalom visszavonása érdekében, ezt azonban júniusban egy személyes meghallgatás során hivatalosan elutasították. A Merck ugyan már jelezte, hogy az írásos állásfoglalás kézhezvételekor fellebbezni kíván a határozat ellen, az Európai Szabadalmi Hivatal elutasító döntése azonban a Merck általi jogsértés mellett szóló fontos adu a Bristol és az Ono kezében.

Ugyancsak idén – három másik gyógyszergyárral együtt – a Merck megtámadta az Ono és a Bristol EP 2 161 336-os számú közös szabadalmát is, ebben az ügyben azonban egyelőre nincs döntés. Ha a szabadalmakat érvényesnek ítélik és az amerikai gyógyszergyár valóban megsértette a bennük foglalt jogokat, a Merck köteles lesz jogdíjat fizetni az Ono és a Bristol-Myers Squibb részére a Keytruda (pembrolizumab) forgalmazásából származó bevételei után.

A Bristol szóvivője szerint a cég elszántan fogja védeni a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogait – írja a The Wall Street Journal. A Merck szóvivője egyelőre csak annyit közölt, hogy alaptalannak tartja a konkurensek keresetét. A fent idézett jelentésből viszont az is kiderül, hogy az amerikai gyógyszergyár-óriás biztos önmagában. „Minden olyan országban képesek leszünk forgalmazni saját PD-1-gátlónkat, ahol a Keytruda megkapja a forgalomba hozatali engedélyt, és ezt sem az Ono vagy a Bristol-Myers szabadalmai, sem bármilyen függőben lévő jogi procedúra nem akadályozhatja meg” – írták a júniusi dokumentumban.

 

A tét nem csekély

Az immunrendszer célzott befolyásolására irányuló onkológiai fejlesztésekadaganatterápia merőben új irányvonalát jelentik. Az elkövetkezendő néhány évben forgalomba kerülő immunonkológiai gyógyszerek forgalma az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és Japánban – a Decision Resources piackutató cég előrejelzése szerint – 2022-re megközelítheti az évi 9 milliárd dollárt. „Az egymással versengő gyógyszergyárak éppen ezért minden lehetséges fronton küzdeni fognak egymással. A tét kellően nagy ahhoz, hogy érdemes legyen egy szabadalom érvényességét vitatni, hiszen ha százmilliókat öltek egy gyógyszer kifejlesztésébe, további milliókat is hajlandóak kockáztatni a készítmény piaci sikeréért.” – nyilatkozta a The Wall Street Journal újságírójának Erik Gordon, a Michigani Egyetem Üzlettudományi Karának professzora.

Mivel a szabadalmi oltalom tárgya „antitestek alkalmazása daganatok vagy fertőzéses eredetű betegségek terápiájára a PD-1, a PD-L1 vagy a PD-L2 által előidézett immunszuppresszív szignálok gátlásával elért immunstimuláció révén”, nagy a valószínűsége, hogy az ilyen típusú szerek fejlesztésén dolgozó más gyógyszergyárak – köztük például a Roche és az AstraZeneca – is hasonló jogvitákra számíthatnak a Bristol-Myers Squibb-bel és az Ono Pharmaceutical-lel.

 

Amit a két konkurens szerről tudni érdemes

A Merck pembrolizumab nevű molekulája az Ono és a Bristol-Myers Squibb nivolumab nevű PD-1-gátlójának konkurense. A nivolumab – a világon elsőként – idén júliusban, Japánban kapott forgalomba hozatali engedélyt az inoperábilis melanoma malignum terápiájára. Ezzel az Opdivo néven piacra kerülő nivolimab lett a világviszonylatban elsőként engedélyezett PD-1-gátló gyógyszer.

Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján a nivolumab hatásossága nemcsak a melanoma, hanem több más daganattípus– köztük a nem kissejtes tüdőrák, a vesesejtes karcinóma és a terápiarezisztens Hodgkin-limfóma –kezelésében is példa nélküli. Az Egyesült Államokban a felsorolt indikációk mindegyikében folyamatban van az FDA általi engedélyeztetés, a döntés azonban csak 2015 év elejére–közepére várható, addig viszont a Merck PD-1-gátlója jelentős versenyelőnyre tesz szert.

A Merck ugyanilyen hatásmechanizmusú szerét, a pembrolizumabot Keytruda néven egy héttel ezelőtt engedélyezte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az előrehaladott stádiumú vagy inoperábilis és terápiarezisztens melanoma malignum kezelésére. A pembrolizumab így világviszonylatban a második, az amerikai gyógyszerpiacon pedig a legelső PD1-gátló. Emellett úgy tűnik, Európában is a Merck PD-1-gátlója nyerheti az engedélyeztetési versenyt, az ehhez szükséges dokumentumokat ugyanis már július folyamán benyújtotta az Európai Gyógyszerügyi Hivatalhoz.

 

Hatásmechanizmus

A PD-1 receptor elleni antitestek a T-sejtek felszínén expresszálódó PD-1 receptor blokkolásával késztetik az immunrendszert a daganat elleni harcra. A T-limfociták úgynevezett checkpoint-receptorai közé tartozó PD-1 receptor fontos szerepet játszik a szervezet saját sejtjeinek felismerésében. A PD-1 receptor ligandumait, a PD-L1 és a PD-L2 fehérjét nagyszámú saját sejttípus hordozza, de sajnos a tumorsejtek felszínén is kifejeződik. Ha pedig a tumorsejten lévő PD-L1 vagy PD-L2 ligandum kötődik be a PD-1 receptorra, akkor a T-sejtek az adott daganatsejtet is „sajátként” ismerik fel, és „engedélyezik” azok szaporodását és szervezetbeli terjedését. A PD-1-receptor-gátlók a molekula blokkolásával kivédik a receptorfehérje és a PD-L1, illetve PD-L2 ligandumok közötti kapcsolat kialakulását. Ezáltalmegakadályozzák, hogy a tumorsejt megbújjon a detektálására és elpusztítására irányuló immunválasz elől.

(Források: The Wall Street Journal, PM Live, Medscape, Chemistry World)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés