hirdetés
hirdetés

Meghalt a kisfia, mégsem oltásellenes

Tünde kisfia, Ádám a kötelező tbc elleni BCG-oltástól lett tbc-s, majd hosszas kórházi kezelés és számtalan vizsgálat után 2017 februárjában meghalt. Története mégsem arról szól, amire az itthon is egyre erősödő oltáskritikus mozgalom képviselői előszeretettel hozzák fel példaként – mondta el édesanyja az Indexnek.

hirdetés

Egyre jobban elszaporodott az internet világában az oltásellenesség. És egyre többször, szomorúan tapasztalom, hogy a kisfiam, Patkós Ádám esetét hozzátok fel példának az ellenességetek igazolására. Ne tegyétek! Le szeretném írni, hogy tragédiánk ellenére nem vagyok oltásellenes. Meginogtam, persze hogy meginogtam, amikor javában benne voltunk. De mikor kezdett visszatérni a fájdalomtól eltorzult eszem, be kell látni, hogy az oltások szükségesek. Rengeteg gyermekéletet mentenek meg – kezdte a több száz megosztásnál járó Facebook-bejegyzését Patkósné Petrikó Tünde, amit az Index idéz.

Ádám megbetegedését valóban a BCG-oltás okozta, de nem azért, mert magával az oltással bármi probléma lett volna. A kórházi zárójelentés szerint a megbetegedése kiindulópontja egy „pontosan nem diagnosztizált immundefektus”, vagyis valamilyen vele született betegség miatt gyenge volt az immunrendszere, ezért tudta megtámadni a BCG-oltásban található, normális esetben ártalmatlan tbc-baktérium, és ezért alakulhatott ki a hosszas kezelés során számos további fertőzés. A halála közvetlen oka szeptikus sokk, vagyis fertőzés miatti súlyos keringési elégtelenség és szervkárosodás volt. Édesanyja szerint Ádám a halálakor már nem is volt tbc-s, a szeptikus sokkot egy másik bakteriális fertőzés okozta. Az immunhiányos betegségét utólag sem sikerült azonosítani.

Az 1921-re kifejlesztett vakcinában nem az emberre elsősorban veszélyes baktériumfaj, a Mycobacterium tuberculosis, hanem annak főleg teheneket fertőző rokona, a Mycobacterium bovis gyengített változata a hatóanyag. A készítmény Magyarországon 1954 óta kötelező, de már 1926 óta használják. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapjáról letölthető betegtájékoztatóban benne is van, hogy immunhiányos állapotúaknak nem adható be. Akkor Ádám miért kaphatta meg mégis az oltást? Előzetesen semmiféle jelét nem adta immunhiányos betegségnek, és bár egy ideális világban mindenkit minden létező betegségre lehetne szűrni, ez a gyakorlatban nem kivitelezhető. Miután kiderült, hogy mi történt Ádámmal, az őt kezelő szegedi klinika jelentette az esetet a gyógyszerfelügyeletnek, ezután került be a betegtájékoztatóba a BCG-oltás ritka (1000 emberből kevesebb mint 1 esetben előforduló) mellékhatásai közé, hogy „a vakcinában található baktériumok általi fertőzés előfordulhat. A fertőzés szétterjedhet a testben, a csontokat is beleértve. Általában ez nem történik meg azokkal az emberekkel, akik amúgy egészségesek. Az ilyen fertőzést kezelni kell.”

Idén áprilisban az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el arról, hogy már közegészségügyi veszélyt jelent a védőoltások számának az oltásellenesség térnyerése miatti csökkenése. A védőoltások iránti bizalom helyreállításáért az EP szerint „a védőoltások és segédanyagaik értékelési folyamatának nagyobb átláthatóságára, valamint az esetleges mellékhatásokról szóló független kutatási programok finanszírozása van szükség”.

A védőoltások a becslések szerint évente 2,5 millió halálesetet akadályoznak meg világszerte, illetve csökkentik a betegségekkel kapcsolatos specifikus kezelések költségeit. A 2008 és 2015 közötti időszakban – az influenzát leszámítva – 215 ezer védőoltással megelőzhető megbetegedés történt csak Európában. Ezért több országban, például Németországban és Ausztráliában is felmerült a szigorúbb fellépés az oltásmegtagadás ellen.

Nem mondom, hogy nem remegett a gyomrom, amikor pár hete a kislányom kapta a 6 éves oltását, de muszáj, annak érdekében, hogy ne kapjon el olyan betegséget, ami megelőzhető lett volna – írta Tünde a cikk elején idézett Facebook-bejegyzésében. „Ha féltek az oltástól, kétségeitek vannak, akkor azt beszéljétek meg az orvossal, esetleg vigyétek a gyermeket immunológiai kivizsgálásra. De ne összeesküvés-elméletet gyártó emberektől tájékozódjatok. [...] A net veszélyes is, hisz egyre többen vannak, akik mindent elhisznek, ami itt fent van, és így az oltás- illetve gyógyszerellenességet is. [...] Mellesleg senkinek nincs joga a gyermeke helyett megtagadni az oltást, hisz a saját életéről mindenki dönthet, hogy minek teszi ki magát, milyen betegségeket szeretne elkapni, de a sok évtizedes, évszázados tapasztalattal rendelkező oltásokról nem dönthet, a társadalom érdekében se és a gyermeke érdekében se” – írta.

A teljes cikk

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés