hirdetés
hirdetés
2021. január. 22., péntek - Vince, Artúr.
hirdetés

Megfizethető és biztonságos gyógyszerekre van szükség

Az Európai Bizottság gyógyszerstratégiát terjesztett elő szerdán, amelynek központjában egyrészt a megfizethető és biztonságos gyógyszerek rendelkezésre bocsátása áll az Európai Unió minden polgára számára, másrészt az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovativitásának támogatása.

hirdetés

A bizottság közleménye szerint a stratégia további célja, hogy szilárd ellátási láncok révén fedezze a gyógyszerigényeket, még a koronavírus-járványhoz hasonló válsághelyzetek idején is, és erősítse a felkészültségi és reagálási mechanizmusokat a vészhelyzetekben.

A brüsszeli testület szerint uniós gyógyszerstratégiára azért is van szükség, mert Európa népessége öregszik, így egyre növekvő egészségügyi kockázattal kell az EU-tagországoknak szembenézniük, amellett, hogy a betegellátás költségei egyre nagyobb terheket rónak a társadalmakra. Az európai egészségügy egyre jobban függ az unión kívüli országoktól a gyógyszerimport tekintetében, továbbra aggodalomra ad okot a behozott gyógyszerek összetevőinek hatékonysága és környezeti fenntarthatóságuk. Éppen ezért fontos Európa meghatározó szerepének biztosítása világszinten a minőségre, a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó szigorú normák révén.

A stratégiát a következő három évben vezetik be.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés