hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Megéri beadatni a harmadik dózis Covid-vakcinát?

A nemzetközi tudományos élet egyelőre nem tud pontos választ adni arra, kinek és mikor javasolják a harmadik dózist, a mintaként szolgáló izraeli adatok azonban biztatóak, írja a hvg.hu.

hirdetés

Miközben az oltási program most már csigalassúsággal folyik – a magyarországi átoltottság alacsonyabb, mint az uniós átlag – a harmadik dózist meglehetősen sokan adatták be maguknak az elmúlt hónapban. A kormányzati tájékoztató oldal szerint hétfőn 512 ezren voltak, és naponta 20-23 ezerrel nő a számuk. Ehhez képest a második vagy az első dózist naponta mindössze néhány ezer ember kapja meg (a számokat csak az iskolai kampányoltás pörgette fel valamennyire).

Bár a kormány a harmadik oltás engedélyezésekor azt is szigorúan megszabta, milyen típusú vakcinát kaphatnak a jelentkezők, a hvg.hu információi szerint ez az oltópontokon nincs kőbe vésve. Több olyan budapesti helyszínről is tudnak, ahol az ajánlás ellenére két mRNS-vakcinára beadják ugyanabból a harmadikat, és olyan belvárosi oltópont is akadt, ahol az orvos ugyan nem akart két Pfizerre harmadikat adni, de a páciens ismételt kérésére végül mégis engedélyezte.

A bizonytalanság nem véletlen, azt júliusi bejelentésében Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta, hogy a szakértői vélemények megoszlanak róla, kell-e egyáltalán harmadik oltás. „Olyan véleményt nem ismerünk, amely szerint ártana, a vita arról szól, hogy mennyire hasznos” – indokolta a kormányfő, miért engedélyezik mégis.

És valóban, a nemzetközi tudományos életben még nincs egyetértés a témában. A kérdés az utóbbi hónapokban két tényező miatt került előtérbe: az egyik, hogy az adatok elemzése alapján a vakcinák által kínált védelem az idő előrehaladtával gyengülhet, a másik pedig a delta variáns terjedése, amely minden eddiginél fertőzőbb és képes megkerülni az oltóanyagokat (de még így is magas védelmet biztosítanak a súlyos betegség és a kórházba kerülés ellen).

Az, hogy egy vakcina által nyújtott védelem az idő előrehaladtával csökken, vagy emlékeztető oltásokat kell beadni, egyáltalán nem új jelenség. A himlő elleni oltás által nyújtott védelem egy életre szól, a tetanusz több mint egy évtizedig nyújt védelmet, az influenza elleni azonban biztosan csak hat hónapig, ezért is kell belőle minden évben újat gyártani. Sokan mégsem értik, hogyan történhet meg, hogy a koronavírus elleni védőoltásokból már akár hat hónap elteltével újabb adag kell.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértők szerint a legjobb oltóanyag kétségkívül az, amely teljes mértékben megakadályozza a megfertőződést, ha a beteg találkozik a vírussal. A valóságban ezt a világon forgalmazott összes oltóanyagból nem mindegyik tudja.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés