hirdetés
hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés

Megcsípett egy darázs, mit tegyek?

A darázs- és méhcsípés kezelése házilag is megoldható. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket, viszketést, duzzanatot? Dr. Novák Hunor ajánlásai.

hirdetés

Először is fontos különbséget tenni a rovarharapás és rovarcsípés között. A rovarharapás során az állat "belénk harap" szájszervével, eközben betegségeket kaphatunk el, méreganyagot viszont nem juttatnak belénk.  A szúnyog , kullancs, bolha, egyes pókok stb.  "csípése" valójában rovarharapásnak minősül.  A méh- vagy darázscsípés során méreganyag kerül a szervezetünkbe, ami nem csak helyileg okozhat viszketést , duzzanatot, hanem akár bele is halhatunk, ha allergiás reakció alakul ki (szisztémás reakció, anafilaxia, keringésösszeomlás stb.), írja dr. Novák Hunor.

Méhcsípés esetén a méreg néhány másodperccel a csípés után szabadul fel, ezért jó, ha csípést követően mihamarabb sikerül a méhet odébb seperni, a fullánkot eltávolítani. A csípés helyét lemoshatja vízzel, szappannal, fertőtleníteni azonban nem szükséges. A vakarás nem tesz jót.

Végtagot ért csípés, duzzanat esetén a végtagot emeljük meg, polcoljuk fel! Hideg borogatás, óvatos jegelés javasolt. Viszketés, duzzanat esetén allergiaellenes szer, antihisztamin adható.

Helyi duzzanat esetén enyhe szteroidos krém használható, ami képes enyhíteni a panaszokat. Hatóanyagként CSAK a hidrokortizon javasolt az ajánlások szerint.

A szakirodalom javasolja a Solarcaine spré használatát, ami egy aloe-verás, lidokainos, érzéstelenítő-hűsítő spré, hazánkban nem kapható, de Ebayről megrendelhető

A gyógyszertárakban vagy akár a drogériákban sokféle csípés utáni, többnyire gyógynövényeket tartalmazó, hűsítő jellegű krém található (pl.: Antivakarin krém), ezekről tudományos vizsgálat híján nem tudok nyilatkozni, érdemes kipróbálni őket. Fontos megjegyezni, hogy egyéni érzékenység függvényében ezek is okozhatnak helyileg bőrgyulladást, ezért érdemes ezt szem előtt tartani használatuk során! Egyes tapasztalatok szerint a félbevágott paradicsom, citrom a bőrre helyezve segít enyhíteni a tüneteket, ezt ki lehet próbálni, de ezen házi praktikákról semmiféle vizsgálatot, állásfoglalást nem találtam. 

A kalcium használata méhcsípésre vagy darázscsípésre teljesen értelmetlen, ugyanis hatástalan.

A nagy helyi reakció kezelésénél ugyanazokat érdemes csinálni, amiket a kisebb tüneteknél, PLUSZ szájon át pedig érdemes egyszeri alkalommal szteroidot adni (pl.: a metilprednizolont tartalmazó Medrol tabletta). Esetleg helyileg hidrokortizon szteroidos krémet ki lehet próbálni, hátha az is elég (hazánkban Laticort, Locoid néven érhetők el).

További részletek a teljes cikkben

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés