hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Megállapodás a Covid-vakcinák szabadalmi jogainak felfüggesztéséről

A gyógyszergyártók nemzetközi szövetségében (IFPMA) tömörülő gyártók szerint a koronavírus elleni vakcinák szabadalmi jogainak felfüggesztése alááshatja a jövőbeli válságokra való reagálási képességüket, írja az Infostart.

hirdetés

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) több mint egyéves patthelyzet után nyilatkozott pozitívan a koronavírus elleni vakcinák szabadalmi jogainak felfüggesztéséről szóló ideiglenes megállapodásról. A gyógyszergyártók szerint viszont a lépés veszélyezteti az iparág képességét arra, hogy reagáljon a jövőbeli egészségügyi válságokra.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, India és Dél-Afrika a Reuters cikke szerint már meg is állapodott a mentesség kulcsfontosságú elemeiről, de a WTO mind a 164 tagjának támogatására van szükség, mivel a szervezet konszenzuson alapuló döntéseket hoz, így egyetlen ország elutasítása még mindig megakadályozhatja a megállapodás létrejöttét.

A megállapodás jóváhagyása esetén azok a fejlődő országok, amelyek a 2021-es oltásexport kevesebb mint 10 százalékát adták, három vagy öt évig engedélyezhetnék a hazai gyártóknak, hogy a szabadalomtulajdonosok hozzájárulása nélkül állítsák elő a vakcinákat. Ez a megállapodás kizárná Kínát, de India számára szabad utat nyihatna, mivel az ország 2021 nagy részében betiltotta a vakcinaexportot.

A gyógyszeripari vállalatok továbbra is azt az álláspontot képviselik, miszerint a szabadalmak gyengítése most, amikor széles körben elismert, hogy a koronavírus elleni vakcinák kapcsán már nem tapasztalhatók ellátási nehézségek, rossz jelzést küld – mondta Thomas Cueni, az IFPMA főigazgatója.

A több mint 90 kampánycsoportot tömörítő People's Vaccine Alliance szerint a javaslat figyelmen kívül hagy más szellemi tulajdonjogi akadályokat, például az üzleti titkokat, és nem tartalmaz olyan kezeléseket, amelyek milliók életét menthetnék meg.

Az ideiglenes megállapodás szerint a WTO-tagoknak hat hónapon belül dönteniük kell a diagnosztikai és terápiás készítményekre vonatkozó kiterjesztésről – írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés