hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Megalkották a Clostridium difficile toxin 3D modelljét

Amerikai kutatóknak sikerült megalkotniuk Clostridium difficile által termelt toxin háromdimenziós modelljét, tovább számos olyan gyenge pontot is azonosítottak, mely a gyógyszerfejlesztésben igen hasznosnak bizonyulhat.

hirdetés

A University of California, Irvine (Kalifornia) kutatócsoportja a Nature Structural & Molecular Biology folyóiratban számolt be arról, hogy sikerült megalkotniuk a Clostridium difficile veszélyes holotoxinjának 3D-modelljét, és néhány olyan gyenge pontot azonosítani, melyekre gyógyszerek fejleszthetők.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Structure of the full-length Clostridium difficile toxin B, Nature Structural & Molecular Biology (2019).

Clostridium Difficile Toxin B - The Native Antigen Company
Clostridium Difficile Toxin B - The Native Antigen Company

A Clostridium difficile, más neveken C. diff, vagy CDF a Clostridium törzsbe tartozó Gram-pozitív baktérium, az álhártyás vastagbélgyulladás leggyakoribb okozója. Az opportunista fertőzés sokszor az antibiotikumok túlhasználatának az eredménye, mert ezek a többi, a bélben meghonosodott, az emberi szervezetre ártalmatlan baktériumok kiirtásával alkalmat adhatnak ennek az antibiotikumoknak ellenálló veszélyes baktériumnak a sokszor halált okozó elterjedésére.

Csak az Egyesült Államokban a CDF évente több mint félmillió súlyos fertőzésért, köztük 29 ezer halálesetért tehető felelőssé, ezért az USA járványügyi központja (CDC) szerint a legfontosabb három, megoldandó népegészségügyi kérdés, kihívás közé tartozik.

A C. difficile bacilus főleg két toxin útján okozza a gyulladásos megbetegedést: enterotoxin (A toxin) és citotoxin (B toxin): a sejtfalat átlyukasztó toxin. A mostani kutatás eredményeként sikerült egy csaknem atomi mérettartományig lehatoló, három dimenziós modellt alkotni a B toxinról (TcdB): érdekes módon a toxin szerkezete egy bizonyos szögből kérdőjelre hasonlít. A vizsgálat további eredményeként a kutatóknak azt is sikerült demonstrálniuk, hogy három antitest is eredményes lehet a TcdB neutralizálásában. A felfedezésnek óriási lehetősége lehet a CDF elleni vakcinák kifejlesztése szempontjából, olyannyira, hogy a University of California máris szabadalmi védettséget jelentett be a modellre.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés