hirdetés
hirdetés

Még mindig hiánycikk az oltóanyag

Negyedik hónapja akadozik az ellátás, így hosszasan kell kutakodnia annak, aki a Meningococcus B elleni oltóanyagot akarja beszerezni, derül ki az Index összeállításából.

hirdetés

A Bexsero hiába drága – egy adag 27 és 40 ezer forint között van, és a védettséghez két adag kell –, az igény továbbra is sokszorosa a tavalyinak.

„Rengetegen telefonálnak mindennap, de semmi biztatót nem tudunk mondani: a beszállító nem ígér semmit, a héten is érdeklődtünk” – ez volt a leggyakoribb válasz, amit kaptunk a gyógyszertáraktól, ha az oltóanyagról kérdezte őket az Index.

Az igény tavaly november-decemberben ugrott meg a szer iránt, amikor gyors egymásutánban több, halálos kimenetelű megbetegedésről szóló hír jelent meg. Igaz, ez nem jelentett járványt, és arról sincs szó, hogy látványosan több lett volna a megbetegedés, mint korábban. 2015-ben 36, tavaly 47 megbetegedést regisztráltak. Előbb kilenc, 2016-ban 8 esetben végződött halállal a megbetegedés, amely elsősorban a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti.

Az év elején az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt ígérte, január végére rendezik a „pillanatnyi hiányt” és pótolják a Meningococcus B elleni oltóanyagot (Bexsero), amelyből tavaly négyezer doboz fogyott – tehát kétezer embert, főként kisgyereket oltottak be. (Jóval kevesebbet tehát, mint a baktérium C típusú törzse ellen védelmet nyújtó, államilag támogatott Neisvac C-vel. A kétéves kor alatt év eleje óta ingyenes, addig adagonként hétezer forintba került oltásból tavaly 100 ezer fogyott el.)

„Az OGYÉI felkérte az egyik gyógyszer-nagykereskedőt, hogy hozzon be külföldről egy nagyobb tételt, hogy a magyarországi igényeket ki lehessen elégíteni. Az egyeztetés eredményeképpen remélhetőleg január negyedik hetére egy nagyobb tétel érkezik az országba, így a Meningococcus B elleni oltás ismét elérhető lesz a patikákban” – tudatta az OGYÉI év elején, ám ez láthatóan nem teljesült egészen.

Három budai és öt pesti kerület nyolc gyógyszertárából háromban egyáltalán nem tudtak Bexserót adni, egyben 25 darab volt készleten, ígéret szerint néhány nap alatt tudtak volna beszerezni rendelésre.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés