hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Biztonságosak az EMA által engedélyezett vakcinák

Azok a vakcinák, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett: biztonságosak, hangsúlyozta Rusvai Miklós víruskutató az M1 műsorában. A szakember ugyanakkor jelezte: a maszk viselésére addig szükség lesz, "amíg a nyájimmunitást el nem érjük".

hirdetés

A koronavírus elleni oltóanyagok közül kedden Magyarországra is érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinákról azt mondta: hatóanyaguk lényegében ugyanaz, egyéb összetevőikben, a konzerváló, stabilizáló szerekben különböznek. Ez az oka, hogy a Pfizer érzékenyebb, a Moderna viszont valamivel ellenállóbb, utóbbi csak mínusz 20 Celsius-fokos hűtést igényel. Másik különbség, hogy a Pfizer oltását három hét, a Modernáét négy hét után kell megismételni. Ugyanakkor mindkettő a második oltás után körülbelül egy héttel ad védelmet.

Rusvai Miklós kiemelte: az oltóanyagok minden esetben a betegség kialakulása és súlyos, akár halállal végződő lefolyása ellen védenek. A fertőzéstől nem véd minden esetben százszázalékosan. Azt mondta: a fertőzés bejuthat a légutakba, de a beoltott embereknél – a nem beoltottakhoz képest töredéke a vírustermelés, így a fertőzés továbbadásának lehetősége is alacsonyabb.

A víruskutató szerint fontos, hogy meglegyen a 6070 százalékos átoltottság, emellett nyáron a száraz meleg idő is csökkentheti a vírus terjedését. Ezzel együtt Rusvai Miklós felhívta a figyelmet, hogy a maszk viselésére addig szükség lesz, "amíg a nyájimmunitást el nem érjük". Reményei szerint ősszel már nem lesz rá szükség. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a maszk védelmet jelent a légzőszervi betegségek, az influenza ellen is, így ősszel, télen is ajánlott lehet a viselése.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés