hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Márciusban is csúcsot döntött a receptköteles gyógyszerforgalom

A pandémia kitörése óta mindig a március havi gyógyszerköltés a legmagasabb, az idén 53 milliárd forinton állt meg – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből, amelyet a VG ismertet.

hirdetés

A támogatott vényköteles gyógyszerek 53 milliárd forintra ugró márciusi patikai forgalma az elmúlt két év legmagasabb értéke – derül ki a Hiflylabs Zrt. adataiból. A rekordnak számító forgalom az előző hónaphoz képest több mint 12 százalékkal emelkedett, tavaly márciushoz képest pedig 3,6 százalékkal, a kiváltott gyógyszerek tb-támogatása meghaladta a 39 milliárd forintot. Hasonlóan magas adatot mértek 2020 márciusában is, amikor 43 milliárd forint volt az állami támogatás összege.

A korábbi hónapokban feltöltött lakossági gyógyszerkészletek jellemzően tavaszra merülnek ki. A márciusi gyógyszerforgalmi adat a Covid–19 kitörése óta rendre rekordokat dönt, tavaly 49 milliárd forint volt a receptköteles patikai gyógyszerköltés.

A koronavírus-járvány hullámainak alakulása úgy alakította a forgalmi változást, hogy a lakosság nagyobb összegű gyógyszerköltése mindig márciusra esett

– mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője. A jókora forgalmi növekedés a támogatott vényköteles gyógyszerek dobozeladásaiban is visszaköszön, márciusban a volumen 11,7 százalékkal nőtt, csaknem elérve a forgalmi bővülés mértékét februárhoz képest. Ugyanez nem mondható el éves viszonyításban: márciushoz képest 1,9 százalékkal visszaesett az eladott dobozok száma.

Idén márciusban országosan naponta 561 ezer doboz receptköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, míg egy évvel ezelőtt 572 ezret, 2020-ban pedig 721 ezer doboz vényköteles gyógyszer fogyott – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból a VG szerint.

(forrás: vg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés