hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Maradandó károsodás az egészségpénztári szektorban

A 200 ezer forintos cafeteriaplafon bevezetése erősen meglátszik az egészségpénztári szektor 2015-ös teljesítményén: a csökkenő munkáltatói befizetéseket nem tudta ellensúlyozni a tagság növekvő egyéni aktivitása sem, így összességében kevesebb pénz került az egészségkasszákba, közli a Patika Egészségpénztár.

hirdetés

A munkáltatói befizetések mindössze 31,2 milliárd forintra rúgtak és egy átlagos pénztártag a Világgazdaság számítása szerint tavaly már kevesebb mint 30 ezer forintnyi egészségpénztári hozzájárulást kapott a munkahelyétől, ez az 1998 óta vezetett statisztikák szerint negatív csúcs. „El kell ismernünk, hogy csökkent a díjbevételünk a munkáltatói hozzájárulás visszaesése miatt. Ezt csak részben ellensúlyozta az egyéni befizetések növekedése” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Lukács Marianna, a Független Pénztárszövetség elnöke, akit a Patikapénztár hírlevele idéz.

Tavaly a pénztártagok 15,6 milliárd forintot fizettek be a saját adózott jövedelmükből a pénztárakba, csaknem 19 százalékkal többet, mint 2014-ben, de összességében így is 6,5 százalékkal csökkent a pénztárak díjbevétele. Lukács Marianna szerint a munkáltatói befizetésekben idén sem várható érdemi elmozdulás, az egyéni befizetések pedig az elmúlt évekhez hasonlóan emelkedhetnek. Nem kérdés, hogy az önkéntes kasszák – a magyar egészségügy az OEP után a második legnagyobb intézményesült formájaként – hatékonyabban működtek, mint a nemrég széles körben bevezetett online pénztárgépek. A szektor éves szinten több tízmilliárd forint összegű szolgáltatást finanszíroz a NAV által megkövetelt ÁFA-s számla ellenében, ezzel fehéríti a gazdaságot és csökkenti a hálapénzt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés