hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Szabad az öngyógyítás, de...

Már tesztelik a gondozási szoftvert

Viola Réka, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tagja szerint a gyógyszerészek felelőssége, hogy a biztonságos és hatékony öngyógyítást megfelelő irányba tereljék, és ha kell, orvoshoz küldjék a vény nélküli gyógyszert vásárló pácienst, írja a Magyar Idők.

hirdetés

– A gyógyszerészeknek sokkal nagyobb felelősséggel jár vény nélkül kapható gyógyszert kiadniuk, mint vénykötelest, hiszen az esetek túlnyomó többségé­ben a beteg nem ment át orvosi szűrőn, nincs diagnózisa – mondta el a lapnak Viola Réka, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) farmakoterápiás és gyógyszerészi gondozási szakosztályának elnöke.

– A Kérdezze meg gyógyszerészét! program, amelyet a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság indított el 2009-ben, célja a betegek tájékozottságának növelése, ezért ennek részeként plakátokat helyeztünk ki a patikákban. Ezen olyan kérdések szerepelnek, amelyre minden páciensnek rá kellene kérdeznie a gyógyszerésznél, mielőtt megvásárol egy-egy gyógyszert. Csak az tud kérdezni, akinek van valamilyen egészségügyi műveltsége, ám ezen a téren sokszor tapasztalunk hiányosságokat – mutatott rá Viola Réka.

A szakember hangsúlyozta, az öngyógyszerezésnél a gyógyszerész az egyetlen szakember, aki kapuőr szerepben segíteni tud a betegnek, hogy a megfelelő készítményt a megfelelő mennyiségben és ideig szedje. – A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság ezért egységes szakmai irányelveket dolgozott ki a gyógyszerészeknek, hogy felismerjék azokat a jeleket, amelyek esetén a beteget orvoshoz kell irányítani.

Már tesztelési fázisban van egy gyógyszerészeknek fejlesztett gondozási szoftver, amellyel dokumentálni tudják, hogy az öngyógyításhoz kapcsolódóan milyen vény nélküli készítményeket és hányszor adtak ki a betegnek. Ezt a jövőben szeretnék összekapcsolni a novemberben bevezetett elektronikus egészségügyi szolgáltatási térrel (EESZT), amely szintén segíti az eligazodást a beteg kórtörténeté­ben, de az EESZT-ben egyelőre csak a vényköteles gyógyszerek kiadását tartják számon – tette hozzá Viola Réka.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés