hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Máig tapasztalható a járvány hatása a patikákban

Jelenleg az 1396 termékhiányból 462 olyan gyógyszerkészítmény van a listában, amely március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta hiánycikk, írja a Pénzcentrum.

hirdetés

Nem kérdés, hogy a koronavírus járvány óriási hatással volt a gyógyszerek gyártására- és kereskedelmére, melyet a mai napig tapasztalni lehet a patikákban is. A gyártási gondok továbbra is fennállnak, a szállítási, raktározási problémák ugyanakkor már sokat enyhültek. A megváltozott gyógyszervásárlási szokások is kihívások elé állítják a kereskedelmet és gyakrabban előfordultak termékhiányok a megnövekedett igény miatt, mikor egy-egy készítmény pánikszerűen kezdett felvásárolni a lakosság. Az Ukrajnában kitört háború hatása is már látszik a hiánygyógyszer listán: amellett, hogy a menekültek érkezése miatt is sok fogy az alapvető gyógyszerekből, elkezdték a magyarok felvásárolni a jódtablettákat is. Pénzcentrum most megvizsgálta, hogyan alakultak a termékhiányok a patikákban a háború, illetve a járvány kitörése óta.

Az OGYÉI aktuális hiányokat gyűjtő adatbázisában köztudottan nem egy olyan termék szerepel, amelyet csak papíron érint a hiány és valójában más miatt került a listára (pl. a termék sosem került forgalomban az engedélyeztetés után). Vannak olyan termékek is, amelyek hivatalosan hiányzóként szerepelnek akár már több mint 10 éve a listán, valójában már nem fogja keresni azokat senki a gyógyszertárakban. Ráadásul a hiánylista számai azért is adnak kevés információt önmagában a hazai hiányállapotról, mert az sem mindegy, milyen típusú gyógyszer lesz hiánycikk. 

Hogyha egy megfázás elleni italpor kifogy egy időre szállítási problémák miatt, nem jelent akkora gondot, mivel rengeteg más termékkel lehet azt pótolni. A járvány alatt a vakcinák okozta vérrögképződés miatti aggodalmak folyományaként egy időre több patikában kifogyott a készlet a 28 szemes Aspirin Protectből, de nem volt gond, mert volt más kiszerelés. Viszont ha egy olyan szer válik hiánycikké, amelyet nem lehet helyettesíteni akkor kezdődnek a gondok.

Jelenleg az 1396 termékhiányból 462 olyan gyógyszerkészítmény van a listában, amely március 11-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta hiánycikk (33,1%). Tavaly augusztusban, amikor legutoljára vizsgálták a hiánylistát, még 1323 készítményből 279 ilyen tétel volt (21,1%) rajta. Természetesen ezek a gyógyszerhiányok nem feltétlenül a járvány egyenes következményei, viszont a hatásuk elvitathatatlan. A mostani hiánylistán pedig mutatkoznak az ötödik hullám, az egyre terjedő influenza, az allergiaszezon és a háború jelei is.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés