hirdetés
hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés

Magyarország az európai védőoltás-politika élvonalában

Az egészségügyi miniszterek december 7-i Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi (EPSCO) Tanács brüsszeli ülésén a miniszterek elfogadták a védőoltással leküzdhető betegségekkel kapcsolatos tanácsi ajánlást.

hirdetés

A magyar delegációt az Emberi Erőforrások Minisztériumát képviselve Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár vezette, aki elmondta, hogy Magyarország azon kevés országok egyike, amely esetében az ajánlás által 2020-ra előirányzott 95%-os kanyaró elleni átoltottsági cél már teljesül. Az ajánlás olyan felhívásokat címez a Tagállamok és az Európai Bizottság részére, amelyek által megfelelő végrehajtás esetén biztosítható lesz a lakosság megfelelő védelme. A miniszterek vitát folytattak le a védőoltásellenességgel kapcsolatban is. Miközben a védőoltások előnyei kapcsán a tudomány területén nincs vita, az oltóanyagokkal kapcsolatos bizalmatlanság folyamatosan nő. Mindezért nagyon fontos, hogy világos üzenetekkel tudjuk bemutatni a védőoltások előnyeit. Magyarországon a kötelező oltási rendszert a vakcinák ingyenes elérhetősége és a területi védőnői szolgálatok támogató szerepe egészíti ki, és ez járul hozzá a magas átoltottsági arányokhoz, amellyel hazánk Európa legjobbjai közzé tartozik.

Az Európai Bizottság bemutatta az OECD által a közelmúltban publikált Health at a glance jelentést. Horváth Ildikó elmondta, hogy az egészégügyi ellátórendszer teljesítőképességének növelése érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma felterjesztette, a magyar kormány elfogadta az öt nemzeti egészségügyi programot, az onkológia, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi megbetegedések, a mentális egészség és a gyermekgyógyászat területén. Emellett döntés született az alapellátás és a sürgősségi ellátás koncepciójának elfogadásáról. Az ülésen az Elnökség többek között tájékoztatta a tagállamokat az egészségügyi technológiaértékelési rendelettervezet tárgyalásáról, amelynek során a tagállamok a közös klinikai értékeléssel kapcsolatos rendelkezéseket tekintették át. A miniszterek meghallgatták Spanyolország és Dánia tájékoztatását is, amelyben a Bizottság kapott felhívást az orvostechnikai rendeletek időbeni alkalmazhatóvá tétele érdekében, különös tekintettel az innovatív, és a határterületen lévő eszközökre.

A tanácsülés margóján Horváth Ildikó kétoldalú egyeztetést folytatott le Sorina Pintea román egészségügyi miniszterrel, és kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a jövőben számos területen fokozni lehet az egészségügyi együttműködést a két ország között. Az államtitkár a napirenden lévő uniós egészségügyi dossziékról egyeztetett Vytenis Andriukaitis egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztossal, valamint találkozott Maggie de Block belga egészségügyi miniszterrel és James O’Shaughnessy brit egészségügyi államtitkárral is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés