hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

MAGNET-ADC-k a hatóanyagok pontosabb célba juttatásához

Amerikai kutatók számítógépes szimulációk segítségével olyan antitestgyógyszer-konjugátumokat (ADC-ket) fejlesztettek ki, melyek a korábbi megoldásoknál nagyobb stabilitást és pontosabb célba juttatást tesznek lehetővé.

hirdetés

A Brigham and Women’s Hospital kutatócsoportja a Nature Biomedical Engineering folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy számítógéppel tervezett antitestgyógyszer-konjugátumaikkal a gyógyszerek hatóanyagai hosszabb ideig stabilak maradnak, és pontosabban juttathatók célba.

Az antitestgyógyszer-konjugátumokat (ADC, antibody drug conjugates) vagy okosgyógyszereket elsősorban onkológiai alkalmazásra fejlesztették ki. Legfőbb előnyük, hogy a rákos sejtek olyan receptoraihoz kötődnek, amelyek csak a daganatokon találhatók meg, ezért az általuk hordozott, általában erősen toxikus gyógyszer-hatóanyagot kizárólag a célsejtekbe juttatják, az egészséges szöveteket nem károsítják. Jelenleg az Egyesült Államokban 5 ilyen gyógyszer engedélyezett, ám 56 cég fejleszt ADC-ket, ezért hamarosan újabb és újabb készítmények jelenhetnek meg. Az ADC-k alkalmazásának azonban vannak korlátai is, például a korlátozott idejű stabilitás: ha a molekula idő előtt szétesik, a hatóanyag a szervezetbe kerülve mégis toxikus hatást fog kifejteni az egészséges szövetekben is.

A jelenlegi projekt keretében a kutatók számítógépes modellezési módszerekkel azt tesztelték, hogyan kötődnek az ADC-k a célpontokhoz, majd szintetizálták az egyes komponenseket, és azt találták, hogy mágnesként vonzzák egymást. Ezért az új hordozómolekulákat MAGNET ADC-knek nevezték el, ami a Multivalent and Affinity-Guided Antibody Empowerment Technology rövidítése. A teszteredmények szerint a MAGNET ADC-k előállítása igen könnyen és gyorsan elvégezhető, a hordozott hatóanyagok 14 napig stabilak, ezért toxicitásuk alacsony. A kutatók a MAGNET ADC-ket első megközelítésben tüdő adenokarcinóma elleni alkalmazás során vizsgálták, de az új molekulák jelentősége abban áll, hogy bármilyen célpont könnyen lemásolható, így más betegségekben, más célmolekulák, receptorok esetében is alkalmazhatók.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés