hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

Listák alapján ellenőriznek a tisztigyógyszerészek

Megyei helyett regionálissá válik a tisztigyógyszerészi rendszer, amely ráadásul „gazdát” is váltott. A gyógyszer-kiskereskedelem legfőbb ellenőrei már nem az ÁNTSZ, hanem az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sorait erősítik.

hirdetés

Azzal, hogy a tisztigyógyszerészi kar az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez került, egységes hatósági felügyelet alá rendelődött a hazai gyógyszerellátási lánc teljes spektruma, hangsúlyozta egy hétfői beszélgetésen Pozsgay Csilla. Az OGYÉI főigazgatója szerint ez a beteg- és ellátásbiztonság szempontjából egyaránt fontos lépés, amelynek megvalósítása során folyamatosan konzultáltak a Magyar Gyógyszerészi Kamarával.

Az országos tisztigyógyszerészi rendszer működése meglehetősen egyenetlenné vált az elmúlt években, különösen attól kezdve, hogy a megyei tiszti-főgyógyszerészeket, s a mellettük szolgálatot teljesítő néhány munkatársat a kormányhivatalokhoz rendelték. Holott munka akad bőven, hiszen az ellenőrzésük alá tartozó gyógyszerárusító egységek száma 4040-re tehető, mivel nemcsak a közforgalmú patikák, fiók- és kézigyógyszertárak, hanem a kórházak intézeti gyógyszertárai, valamint minden olyan egység a kompetenciájukba tartozik, ahol – például benzinkutaknál, drogériákban – vény nélkül kapható készítményeket árusítanak.

A július elsejétől végrehajtott átalakítás során a megyei rendszert régióssal váltották fel. Arra törekedtek, hogy az ország településszerkezetéhez idomuló gyógyszerárusító egységek – míg a közép-magyarországi régióban közel 1200, addig a dél-dunántuliban ennek alig fele, valamivel több mint 600 ilyen található – egységes terhet jelentsenek a munkatársaknak, akiknek száma a korábbi 37-ről 27-re csökkent, mivel a jogászok például központi állományba kerültek. Ugyanakkor az új rendszerben a régióvezetők úgynevezett kiadványozási jogot kaptak, amellyel korábban kizárólag az országos tiszti-főgyógyszerész rendelkezett. Az újdonságok közé tartozik az is, hogy régiónként egy-egy bérelt személygépkocsi áll majd a tisztigyógyszerészek rendelkezésére ahhoz, hogy bárhova eljuthassanak ellenőrizni, amelyet a jövőben egyébként elektronikus alkalmazások segítségével is könnyíteni igyekeznek, integrálódva az OGYÉI iratkezelési rendszerébe.

Volt olyan tisztigyógyszerész, akinek 160, míg egy másik megyében dolgozó kollegájának 280 gyógyszerárusító hely „jutott”, de hasonlóan eklektikus képet mutatott az is, hogy hol segítette munkájukat adminisztrátor, s hol nem – sorolta a rendszer felülvizsgálata során szerzett tapasztalataikat  az OGYÉI főigazgató-helyettese. Havi 1000-2000 irat kiadását kellett elvégeznie az országos tiszti-főgyógyszerésznek, akinek munkájában júliustól jelentős hangsúlyeltolódás következik be.

Feladata elsősorban a külső kapcsolatok fenntartása a törvény előkészítés tekintetében például a kormánnyal, szakmai ügyekben az MGYK-val, s az is fontos, hogy legyen lehetősége azonnali reagálásra az ezt szükségessé tevő ügyekben – sorolta Reiter József. Sokkal konkrétabb ellenőrzési tervet vezetnek be januártól, amelynek első lépéseként már minden tisztigyógyszerész megkapta a felügyelete alá rendelet 168 gyógyszerárusító egység listáját. Célul tűzték ki, hogy évente egyszer mindenhova eljussanak a hatóság munkatársai. Az ellenőrzés során nem a bírság mindenáron való kiszabása a cél – bár ennek maximális összege az OGYÉI rendszerében már jóval magasabb, mint korábban volt –, hanem a kooperáció a szabályos működés érdekében. Lesznek úgynevezett célellenőrzések is, amikor egy-egy kiemelt témát vizsgálnak majd mindenhol az országban, de emellett a régióvezető tisztifőgyógyszerész is meghatározhat vizsgálandó területeket. Példaként a főigazgató-helyettes a magisztrális gyógyszerkészítés ellenőrzését említette, amelyhez immár az OGYÉI laboratóriumi háttere is rendelkezésre áll.

 

A régiók megnevezése

A régiókhoz tartozó megyék és a régióközpont

A régiókat irányító tiszti-főgyógyszerészek

A felügyelt gyógyszer-árusító helyek száma

Közép-Magyarországi Régió

Budapest, Pest megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye / Budapest

Csujokné dr. Kósa Júlianna

1145

Észak-Alföldi Régió

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye / Nyíregyháza

dr. Küzmös Judit

875

Dél-Alföldi Régió

Bács-Kiskun megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Csongrád megye, Békés megye / Kecskemét

dr. Cseh Ildikó

732

Dél-Dunántúli Régió

Fejér megye, Tolna megye, Baranya megye, Somogy megye / Székesfehérvár

Reichardné dr. Osztás Erzsébet

628

Észak-Dunántúli Régió

Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Zala megye, Veszprém megye / Győr

dr. Horváth-Hutás Tamás

657

 

A hatósági jogkör elsősorban a jogszabályok és a szakmai előírások betartására vonatkozik, míg a kamara feladata mindenekelőtt az etikai szabályok feletti őrködés. Az előbbiek esetében azonban elengedhetetlen – szögezte le a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke –, hogy egységesen mindenkire vonatkozzanak, s betarthatók legyenek a szabályok. Ennek érdekében az MGYK és az OGYÉI közös munkabizottságot hozott létre a tisztigyógyszerészek által kialakított ellenőrzési lista, illetve a kamarai belső minőségügyi kézikönyv szempontjainak összehangolására, amit augusztus végére terveznek befejezni, s ősszel a jogalkotók elé bocsátanák. A gyógyszer-gazdaságossági törvény legutóbbi módosítása okán egyébként a jövőben a kamara minden hatósági dokumentumot megkap, így hivatalosan eljutnak hozzá az OGYÉI határozatai is. 

Hankó Zoltán elnök elmondta, hogy másfajta együttműködés is körvonalazódik a két szervezet között. Bár a régióközpontokban lesz saját irodájuk a tiszti-gyógyszerészeknek, a korábbi megyei irodák bérletét felmondták. Amennyiben a tisztigyógyszerészek adott megye gyógyszerészeivel kívánnak találkozni, rendelkezésükre bocsátják a helyi kamarai helyiségeket.

 

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés