hirdetés
hirdetés
2021. május. 17., hétfő - Paszkál.
hirdetés

Licitek és adományok segítségével pótolták a hiányzó oltóanyagot

Holman József képviselő gyűjtést szervezett, hogy minden olyan érsekvadkerti kisgyermek megkaphassa a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltást, aki kérte, közölte a Nógrád megyei hírportál.

hirdetés

Az évek óta a településen dolgozó dr. Kovács Katalin házi gyermekorvos azt vallja, hogy ami ellen védekezni tudunk, az ellen kell is.

– A gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás rendkívül drága, a társadalombiztosítás nem fedezi – mondta a gyermekorvos. – Idén a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének egyik képviselője keresett meg minket, azzal, hogy a 11 és 18 év közötti gyermekek számára ingyenes oltóanyagot tudnak biztosítani. Sajnos, azonban csak öt nap állt rendelkezésünkre, hogy felmérést végezzünk. Ezért a helyi általános iskola által nyilatkoztattuk a szülőket, hogy kérik-e a Trumenba nevű védőoltást. Ez alapján 73 gyermek számára kérték meg az ingyenes vakcinákat, amely néhány hónap elteltével meg is érkezett. Azonban kiderült, hogy sokkal nagyobb volt az igény, mint várták, ezért csak az oltások 60 százalékát tudják beadni.

– Ez elég komoly nehézség elé állított minket, hiszen milyen jogon döntsük el, hogy ki kaphatja meg az oltásokat és ki nem? – mondta dr. Kovács Katalin. – 43 gyermek számára már volt vakcina, de mi lesz a többi 35-tel… Egy oltóanyag ára 30 ezer forint, ebből kettő kell egy lurkónak. A hiányzó vakcinák összege elérte a kétmillió forintot. Ezért próbáltunk segítséget kérni az önkormányzattól, de az anyagi helyzet ezt nem tette lehetővé. Végül az a döntés született, hogy a nyolcadikosok közül kapják meg az első oltásokat, azok, akik kérték, hiszen ők hagyják el az intézményt leghamarabb. Őket követték a hetedikesek, a megmaradt néhány vakcinát a krónikus beteg csöppségek kapták.

Holman József, a település képviselője – aki egyben Holman Dávid magyar válogatott labdarúgó testvére is – akkor értesült a nehéz helyzetről, amikor kislányát vitte éppen a gennyes agyhártyagyulladás elleni oltására. A képviselő, mindig is szívén viselte a falu sorsát, ezért most is felajánlotta a segítségét.

A teljes cikk

(forrás: NOOL)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés