hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Levendulaolaj – per os alkalmazva

A levendula illóolajából szisztémásan alkalmazható gyógyszert formuláltak, amit számos országban eredményesen alkalmaznak, klinikai vizsgálatokkal igazoltan hatásosan és biztonságosan.

hirdetés

A levendula virága (Lavandulae flos) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos drog, amit enyhe idegfeszültség oldására és az azzal összefüggésbe hozható insomnia kezelésére lehet alkalmazni. A virágon túl a növény illóolaját is régóta alkalmazzák a (nép)gyógyászatban A fürdővízbe vagy masszázsolajba adagolt, inhalálva a szervezetbe kerülő levendulaolaj nyugtató, elalvást segítő hatását több, kisebb betegszámú, korábbi vizsgálat igazolja.

Pár éve – számos országban, Magyarországon még nem – per os adagolható formában, gyógyszerként is forgalomba került a levendula linaloolban és linalil-acetátban dús illóolaját tartalmazó lágy kapszula.

A levendulából extrahált természetes vegyületek a preszinaptikus kalcium-csatornák gátlása révén járulhatnak hozzá a fokozott neurotranszmitter-felszabadulás okozta belső feszültség oldásához és a következményes problémák, köztük a szorongásra visszavezethető alvászavar enyhítéséhez.

A paroxetinével és a lorazepáméval összemérhető hatás

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_joannawnuk'>joannawnuk / 123RF Stock fotó</a>

A levendulaolaj 80, illetve 160 mg-os dózisai (Silexan®), mind a placeboval, mind bizonyos szintetikus hatóanyagokkal (paroxetin, lorazepám) való összehasonlításban, pozitívan hatnak a szorongásos kórképeknél, bizonyítják a klinikai vizsgálatok eredményei.   

A levendulaolaj kedvező hatásai általában egy-két hetes alkalmazást követően tapasztalhatók, aminek részeként a levendulából nyert olaj oldja a szorongást, valamint enyhíti az azzal összefüggő depressziós panaszokat, alvási problémákat és szomatikus tüneteket, köztük a gyakran előforduló gasztrointesztinális panaszokat is. Mint arra a klinikai vizsgálatok összegzése is rámutat, a levendulaolajos kezelések hatására a betegek életminősége javul.

Kedvező mellékhatás-profil, hangover és elvonási tünetek nélkül

A hagyományos, szintetikusan előállított anxiolitikumokkal és hipnotikumokkal szemben a levendula olaja kedvező mellékhatás-profillal rendelkezik. A levendulaolajos gyógyszer szedése nem okoz másnapra átnyúló tompultság-érzést, azaz mentes az ún. „hangover”-től, nem okoz a bevételt követő napon fáradtságot, kognitív funkcióbeli romlást vagy reakcióidőbeli növekedést. A betegek nyugodtan vehetnek részt a közlekedésben, vezethetnek autót.

További előnye a természetes eredetű készítménynek, hogy a szedésének az abbahagyása nem jár elvonási tünetekkel, derül ki a mintegy 2500 beteget felölelő több mint 15 vizsgálatból. 

 

Forrás:

World J Biol Psych

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés