hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Letartóztatták a Novartis alkalmazottját

Japánban letartóztatták a Novartis egyik korábbi alkalmazottját. Az a vád ellene, hogy egy gyógyszervizsgálatban manipulálta az adatokat, amivel súlyosan veszélyeztette a betegek biztonságát.

hirdetés

Nobuo Shiraishit, a kutatási osztály korábbi igazgatóját azzal vádolják, hogy megsértette a
gyógyszertörvényben foglaltakat azzal, hogy a ténylegesnél enyhébbnek tüntette fel a mellékhatásokat abban a klinikai vizsgálatban, melyben a Diovan nevű vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásosságát elemezték a stroke kockázatának csökkentésében, majd rávette a kutatókat, hogy ezeket a hamis adatokat hozzák nyilvánosságra – áll a tokiói bíróság jelentésében. A Bloomberg munkatársának nem sikerült elérnie Shiraishit, és a Novartis japán képviselet sem adott felvilágosítást Shiraishi vagy ügyvédje elérhetőségéről.

A japán egészségügyi minisztérium januárban nyújtott be keresetet a japán bíróságokhoz a Novartis ellen, melyben rendőrségi nyomozás lefolytatását kérte annak a vádnak a megerősítésére, hogy a forgalomba hozatali dokumentumokban a valósnál nagyobbnak tüntették fel a Diovan hatásosságát. A Novartis japán cége közleményében bocsánatot kért az általa okozott „aggodalmakért és kényelmetlenségekért” és ismét hangsúlyozta, hogy mindenben együttműködik a vizsgálatot végzőkkel. „A lehető legnagyobb mértékben komolyan veszsük korábbi alkalmazottunk letartóztatását” – írja a gyógyszercég.

A bázeli székhelyű óriáscég nem először kerül komoly nehézségek elé Japánban: a Diovannal kapcsolatos független vizsgálatok nem megfelelő bevonásán kívül Tasigna nevű onkológiai szerével összefüggésben is kifogások merültek fel. Egy külső független bizottság vizsgálata a közelmúltban azt tárta fel, hogy a Novartis alkalmazottai bizonyítékokat semmisítettek meg, és felmerült a gyanú, hogy a betegek személyes adataihoz is hozzájutottak egy, orvosok által vezetett leukémia­vizsgálaton keresztül. Akkor a Novartis termékmenedzserei állítólag közvetlen kapcsolatban álltak a kutatókkal. Ezzel kapcsolatban a japán helyi sajtó azt is nyilvánosságra hozta, hogy a Novartis belső vizsgálata 10 ezer olyan leukémia­esetet tárt fel, melyben mellékhatások jelentkeztek, ám ezeket az információkat a gyógyszercég soha nem tette közzé.

A 10 ezer eset egészen 2002­-ig nyúlik vissza, és néhány olyan eset is szerepel közte, melyeket jelenteni kellett volna a japán kormány felé. A gyógyszergyár most úgy nyilatkozott a Japan News című lapnak, hogy jelenleg is folyik a mellékhatásokra vonatkozó adatok részletes elemzése.

Amennyiben az adatok meghamisítására vonatkozó vádak bizonyítást nyernek, a Novartis
alkalmazottjának tette a gyógyszerreklámokra vonatkozó törvény megsértésének minősül, melyért akár 2 éves börtönbüntetés és/vagy 2 millió jen (kb. 19600 dollár) pénzbüntetés is kiszabható.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: Bloomberg)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés