hirdetés
hirdetés

Lesz védőoltás malária ellen?

A GlaxoSmithKline benyújtotta az Európai Gyógyszerügyi Hivatalhoz a malária elleni vakcinája engedélyeztetéséhez szükséges dokumentációt. Ez lehet az első törzskönyvezett védőoltás a mocsári láz ellen.

hirdetés

Az RTS,S névre keresztelt vakcina kizárólag a Plasmodium falciparum okozta megbetegedés ellen véd, ám a Szaharától délre fekvő afrikai országokban ez a maláriás megbetegedések leggyakoribb kórokozója. Az Anopheles szúnyog által terjesztett parazita, a Plasmodium falciparum a vörös vértestek minden fejlődési alakját fertőzi, így a lázas szakaszok 36–48 óránként ismétlődnek és megfelelő kezelés hiányában – az agy és a vesék károsodása következtében – a fertőzés halállal végződik.

A statisztikák szerint 2012-ben 207 millióan fertőződtek a malária kórokozóival és 627 ezer halálos áldozatot követelt a kór. A malária okozta halálesetek mintegy 90 százaléka a dél-afrikai országokat sújtja, és a betegség következtében elhalálozók 77 százaléka 5 év alatti kisgyermek. Az Egyesült Államok járványügyi szervezete, a Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint a malária 106 országban van jelen és közel 3,4 milliárd főt érint, így világviszonylatban egyike a legsúlyosabb népegészségügyi problémáknak. A betegséggel, a kezelésével és a fertőzés okozta korai halálesetekkel összefüggő indirekt költségek a becslések szerint elérik az évi 12 milliárd dollárt.

A malária kórokozójának bonyolult életciklusából és az immunvédekezés pontos részleteinek tisztázatlan mivoltából adódóan a fertőzés elleni vakcinafejlesztés nehéz feladat. A GSK által fejlesztett védőoltás azáltal képes kivédeni a fertőzés kialakulását, hogy megakadályozza, hogy a szervezetbe jutó parazita bejusson a májba, ott átessen az érési stádiumokon és szaporodjon, majd a véráramba kerülve fertőzze a vörös vértesteket.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) most az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve értékeli a vakcina vizsgálati dokumentációját. A készítmények hatásosságát igazoló adatok részben olyan III. fázisú vizsgálatokból származnak, amelyek 13 afrikai kutatóközpontban zajlottak Burkina Faso, Gabon, Ghána, Kenya, Malawi, Mozambik, Nigéria és Tanzánia területén, több mint 16 ezer csecsemő és kisgyermek részvételével.

Sophie Biernaux, a GSK malária elleni vakcinafejlesztési programjának vezetője úgy nyilatkozott, hogy az engedélyeztetési dokumentáció benyújtása óriási lépés az RTS,S fejlesztésének három évtizedes történetében. Egy lépéssel közelebb jutottunk ahhoz, hogy a világ első malária elleni védőoltásával milliók életét mentsük meg Afrikában és szerte a világon – összegezte az eddig elért eredményeket a kutató.

A GSK eddig több mint 350 millió dollárt fordított a vakcina kifejlesztésére és a számítások szerint további a fejlesztésekhez újabb 260 millió dollár szükséges. A kutatómunkát az indiai Bill & Melinda Gates Foundation és a PATH Malaria Vaccine Initiative 200 millió dollárral támogatta. Terv szerint az RTS,S piaci ára alig haladná meg az előállítás költségét. A vakcina forgalmából származó mintegy 5 százalékos nyereséget a GSK visszaforgatná a kutatás-fejlesztésbe, amely a malária elleni második generációs vakcinafejlesztés, illetve más trópusi betegségek elleni védőoltások fejlesztési költségeihez járulhatna hozzá.

Noha az RTS,S védőoltás alkalmazása terv szerint kizárólag az afrikai országokra fog korlátozódni, az unió területén gyártott minden gyógyszer esetében szükség van az EMA jóváhagyására. Az EMA engedélye pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a WHO hasznosíthassa az új fejlesztést. Ha viszont az EMA zöld utat ad a vakcinának, a WHO jövő év végéig kidolgozza az afrikai lakosság vakcinációs programjának irányelveit.

Forrás: PharmaTimes (http://www.pharmatimes.com/Article/14-07-24/GSK_files_malaria_vaccine_with_EMA_for_use_in_Africa.aspx),

Fortune (http://fortune.com/2014/07/24/glaxosmithkline-seeks-approval-for-first-ever-malaria-vaccine/)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaTimes, Fortune, PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés