hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Lesz elég gyógyszer az SMA betegeknek

Lesz elég gyógyszer a 18 éven aluli gerincizom-atrófiás (SMA) betegek kezelésére januártól – derült ki a Népszava szerint Kovács József (Fidesz) szavaiból az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában kedden.

Miután a jövő évi költségvetéshez benyújtott valamennyi ellenzéki módosítót leszavazta a kormánypárti többség, Rig Lajos (Jobbik) továbbra is makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy legalább az úgynevezett SMA-betegek kezelését lehetővé tevő javaslatuk elfogadását gondolják át még egyszer. Azaz adjanak annyi pénzt, hogy valamennyi terápiára szoruló felnőtt és gyerek megkaphassa, – szerinte – az adagonként 120 millió forintba kerülő készítményt. Kovács József azt mondta, „első kézből” tudja, hogy Kásler Miklós miniszter vezetésével megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel. S ennek eredményeként az ilyen betegek kezelésére tervezett kétmilliárd forintot sikerült a felére csökkenteni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy januártól valamennyi 4-18 éves gyerek hozzáférjen a készítményhez. Hozzátette azt is, hogy pontosan tudják, majd tovább is kell lépni, de most a tárca ennek a korosztálynak tudja biztosítani a gyógyszert.

A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, Tóbiás Tamás határozottan kitartott amellett, hogy a költségvetésben az egyedi elszámolású gyógyszerekre tervezett 11,5 milliárd forint összegét nem kívánják emelni. A keretből 1,5 milliárd forint kifejezetten a 18 év alatti SMA-s betegek kezelésére szolgál. Hozzátette: szakpolitikai döntés kérdése, hogy a további tízmilliárdból még milyen betegségek kezelésére költenek, adnak-e a felnőtt SMA-betegnek is gyógyszert – számol be a bizottság üléséről a Népszava.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés