hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Lesz-e nátha elleni vakcina?

Több, mint 300-féle vírus okozhat náthás megbetegedést. Olyan védőoltás, ami mindegyikükkel szemben védelmet alakítana ki, nem létezik. Van azonban előrelépés azoknak a vakcináknak a fejlesztése területén, amik a potenciális nátha-vírusok egy kisebb-nagyobb csoportja ellen hatásosak.

hirdetés

Eddig nem sikerült olyan védőoltást kifejleszteni, ami hatásosan megvédene a náthától. Az ok egyszerű, a kiváltó vírusok palettája széles, a rhinovírusok, a coronavírusok, a parainfluenzavírusok, a bocavírusok, a humán adenovírusok és a respirációs szinciciális vírusok (RSV) egyaránt felelősek lehetnek a náthás megbetegedésért. A nátha területén fő kórokozónak számító rhinovírusok között is mintegy 150-170 szerotípus különíthető el.

A nátha elleni védőoltás régóta foglalkoztatja a kutatókat

Az 1960-as évektől ismert, hogy a rhinovírusok egy-egy szerotípusával szemben hatásos védőoltás kifejleszthető, ugyanakkor ez csak azzal az egy bizonyos rhinovírus-szerotípussal szemben nyújt védelmet. Mindez a szerotípusok magas számát ismerve igen alacsony fokú védelmet biztosítana a náthával szemben.

Idén rhinovírus-koktél is készült

Nemrégiben atlantai kutatók 25, illetve 50 különféle szerotípusú inaktivált rhinovírusból álló kísérletes oltóanyagot állítottak elő, amit állatkísérletekben teszteltek. Mint az a Nature Communications folyóiratban publikált eredményekből kiderült, a vakcinák mind egereknél, mind pedig rhesusmajmoknál antitest-választ váltottak ki. Az intramuszkulárisan beadott oltóanyagok a 25, illetve 50 rhinovírus szerotípust tartalmazó vakcináknál 100, valamint 98 százalékos védelmet biztosítottak a vakcinában megtalálható szerotípusokkal szemben. Az antitest-válasz szerotípus-specifikus volt, keresztreaktivitást nem tapasztaltak. Mint kiderült, a vakcinában nem található, tíz egyéb rhinovírus-szerotípussal szemben a vakcináció eredményeként sem épült ki védelem.

Nem vizsgálták azonban az atlantai kutatók azt, hogy a vakcinájuk által kiváltott antitest-válasz képes-e a náthától megvédeni az állatot/embert. Mivel a rhinovírus-replikáció nyomon követésére tökéletesen alkalmas állatmodell nem létezik, a kutatók humán vizsgálatokban szeretnék a vakcinájukat tesztelni. Az önkéntesekkel végzett vírus-expozíciós vizsgálat bár etikailag megkérdőjelezhető, a vírusok enyhe mértékű patogenitására tekintettel talán kivitelezhető,- mondják a kutatók.

Az RSV-elleni oltóanyagok már klinikai kipróbálás alatt állnak

Az RSV által okozott panaszok a csecsemőknél és az időseknél az átlagosnál súlyosabbak (pl. tüdőgyulladás) lehetnek. Jelenleg hat RSV-ellenes oltóanyagjelölt van a klinikai fejlesztés különböző fázisaiban. Például a Glaxo-Smith-Kline az anyák immunizálására, az Astra-Zeneca az idősek számára fejleszt RSV-elleni oltóanyagot.

Az adenovírusok ellen már van/volt vakcina

Talán nem ismert, de a humán adenovírusok ellen, amiknek több mint 50 altípusa van, már létezik vakcina. 1971 és 1999 között az Amerikai Egyesült Államokban a hadsereg tagjainak az immunizálására alkalmazták a szájon át adagolandó vakcinát. A humán adenovírus 4- es és 7-es altípusa ellen védő vakcina gyártását azonban az egykori egyetlen gyártója 1995-ben – gazdasági okokra hivatkozva  megszüntette.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés