hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Lehetőségek és veszélyek az online értékesítésben

Fontos kérdés, miként is értelmezik magát az internetes gyógyszerforgalmazást a vásárlók, a betegek és a gyógyszerészek. Tisztában vagyunk a lehetőségekkel és a veszélyekkel? A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézete több éve kutatja az internetes gyógyszervásárlást –  pro és kontra érvek. 

hirdetés

Az online gyógyszerforgalmazás kapcsán legtöbbször csak a hamis gyógyszerekről és azok veszélyeiről beszélnek, pedig ez nem feltétlenül elegendő. Az Amerikai Egyesült Államokban például a lakossági gyógyszerforgalmazás közel negyedét a gyógyszerek csomagküldés útján történő kiszolgáltatása képezi. De Európa több országában, így például Angliában, Németországban és Hollandiában is egyre meghatározóbb szerep jut az internetes gyógyszertáraknak, sőt ezen országokban receptköteles gyógyszerek is rendelhetőek interneten keresztül – természetesen jogilag szabályozottan.

Az interneten igényelt gyógyszerek kiszolgáltatása Magyarországon a Gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében 2013-tól a közvetlen lakossági gyógyszerellátás részét képezi. Jelenleg még viszonylag kevés, ez idáig 30 legálisan működő internetes gyógyszer-értékesítés végző online patika érhető el hazánkban. E honlapokat közforgalmú gyógyszertárak üzemeltetik; az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak (OTH) bejelentett és ott nyilvántartott felületeken kizárólag recept nélkül forgalmazható termékeket értékesítenek, és élőlinkes hivatkozást tartalmaznak, amelyre rákattintva a legális online patika honlapjáról az OTH oldalára juthatunk.

Sajnos ezek mellett azonban Magyarországon és szerte a világon több tízezer illegális honlap üzemel. Jól szemlélteti a probléma súlyosságát és az online forgalmazók vélhető számát, hogy a LegitScript független egészségügyi oldalakat minősítő szervezet adatbázisában szereplő mintegy 35 000 internetes gyógyszerforgalmazó közül kevesebb, mint háromszáz minősül legálisnak. A Nemzeti Gyógyszerészi Szövetség (National Association of Boards of Pharmacy, USA) legfrissebb beszámolója alapján az ellenőrzött több mint tízezer internetes gyógyszerforgalmazó 96,7 százaléka nem a jogi és szakmai előírásoknak megfelelően működik, így a betegek számára nem ajánlható.

A júniusban hatodszor megtartott, az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző nemzetközi, 99 országra kiterjedő Pangea akció idején Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói csaknem 200 illegálisan működő magyar nyelvű weboldalt azonosítottak, majd próbavásárlásokat végeztek. Ezek a weboldalak – amelyek hamis és illegális készítményeket árulnak – folyamatosan megtévesztik a vásárlóikat, eredeti, mellékhatások nélküli gyógyszerként reklámozzák a készítményeket, csere- és pénz-visszafizetési garanciát vállalva – közölte a minap a Pharmaonline

De tanulságos lehet, ha beírjuk a keresőbe néhány gyógyszer, vagy hatóanyag nevét; máris láthatjuk, milyen számban fordulnak elő az illegális magyar nyelvű honlapok. A hatalmas kínálat a fogyasztók valós, és vélhetően óriási keresleti igényét kívánja kielégíteni, melyet az is igazol, hogy hazai és nemzetközi felmérések alapján az európai lakosság legalább 6-8 százaléka rendelt már gyógyszert interneten keresztül.

Mivel fontos megismernünk az online gyógyszerrendelésre nyitott polgárok motivációit, érdemes átgondolnunk az internetes gyógyszer-rendelés előnyeit. A megfelelő lakossági tájékoztatás érdekében szem előtt kell tartanunk, hogy a gyógyszerek interneten keresztüli árusítása még a legális források esetén is új kihívásokat rejt magában, így a beteg- és gyógyszerbiztonságot érintő hátrányokat és veszélyeket is ismernünk kell.

Bár a távolság, a személyes találkozás hiánya és a kommunikációs nehézségek miatt az online vásárlás nem tekinthető egyenértékűnek egy gyógyszertári környezetben zajló személyes beszélgetéssel, a gyógyszerek online elérhetősége számos előnnyel járhat a fogyasztók számára. Ezek az előnyök a legálisan működő internetes gyógyszertárak esetében a betegbiztonság jelentősebb sérülése nélkül élvezhetők. 

Online gyógyszer-kereskedelem - jogszabályok

– Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK irányelvnek a hamisított gyógyszerek jogszerű ellátási láncba való bekerülésének megakadályozása tekintetében történő módosításáról szóló Európai Parlament és a Tanács 2011/62/EU irányelv

– A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény

– A közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet.

– Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet

Az online kereskedelmi szolgáltatások mellet szóló leggyakoribb érvek közé tartozik azok napi 24 órás elérhetősége, az árak összehasonlításának lehetősége, és a termékekkel kapcsolatos előzetes informálódás iránti igény. Mindezek napjainkra már a gyógyszerek és étrend-kiegészítők vásárlása esetén is jogos igények a betegek/fogyasztók részéről. Gondoljunk csak bele, patikai gyakorlatunk során hányszor érdeklődtek már telefonon a nyitvatartási idő, a gyógyszerek ára, vagy beszerezhetősége után.

Az általános szempontokon túl gyakran említett érv az online patikák mellett, hogy elkerülhető a hosszas várakozás, vagy az esetleges kellemetlen szemtől-szembeni találkozás az expediálást végző szakemberrel (például egyes szexuális megbetegedések gyógyszereinek kiváltása közben). További tagadhatatlan előnye az internetes tájékozódásnak, hogy akár percek alatt rátalálhatunk egy-egy készítményre, sőt szinte bármilyen termék vagy hatóanyag felkutatható a keresőmotorok segítségével. A vény nélkül kapható gyógyszerek és étrend-kiegészítők mellett vényköteles termékek, az adott országban forgalomba-hozatali engedéllyel nem rendelkező készítmények vagy akár hiánycikkek is megtalálhatóak az interneten. Természetesen ez utóbbiak jellemzően nem legális források, azonban a fogyasztók a gyógyszerekhez való hozzáférés korlátozásának a feloldását a veszélyek ismeretének hiányában előnyként élik meg.

Habár az online gyógyszerforgalmazók jelentős része angol nyelvű honlapot üzemeltet, számos több nyelvű és magyar felület is elérhető. Így még nyelvismeret hiányában is sikeresen rendelhet valaki külföldi internetes patikából termékeket, pláne hogy a böngésző (többé-kevésbé sikeresen) képes az oldalak tartalmát lefordítani a mi nyelvünkre. A mai ember életében a „gyorsaság” mellett a „kényelem” is központi szerepet játszik, így sokan e miatt is dönthetnek az online patikák mellett, hiszen nem szükséges sem az orvoshoz, sem a gyógyszertárba elmenni, időpontot kérni, sorban állni. E vélt és valós előnyöket a gyógyszereket forgalmazó honlapok is igyekeznek kommunikálni, ám az ezek mögött álló veszélyeket a legtöbb online vásárló nem feltétlenül ismeri fel.

Az internetes gyógyszervásárlás előnyei

Az internetes gyógyszervásárlás hátrányai

Kényelem

Beteg-orvos és beteg-gyógyszerész kapcsolat/találkozás hiánya

24 órás elérhetőség (non-stop)

Téves öndiagnózis veszélye

Termék és ár összehasonlítási lehetőség

Helytelen gyógyszerhasználat, polifarmácia

Anonimitás

Gyógyszerhozzászokás veszélye

Időtől és helytől független vásárlás

Nem megfelelő beteg-együttműködés

Mozgáskorlátozottak, idősek számára is könnyebben hozzáférhető

Helytelen tárolás és szállítás

Gyógyszerek és termékek nagy választéka

Adatvédelem hiányossága

Határokon átívelő vásárlás lehetősége

Késedelem, Szállítás elmaradása, vagy hatósági lefoglalás

Olcsóbb ár

Járulékos költségek (szállítási költség, adók, vám)

Korlátozottan hozzáférhető szerek elérése (belföldön nem forgalmazott termék, hiánycikk)

Idegen nyelvű és/vagy nem megfelelő csomagolás és betegtájékoztató

A potenciális előnyök nagy része biztonsággal kihasználható az engedéllyel rendelkező, gyógyszerész szakemberek által működtetett, legális gyógyszertárak esetében, csakhogy az internetes gyógyszerforgalmazással kapcsolatban számos ellenérv, sőt veszély is felsorolható. A legnagyobb problémát az illegális gyógyszerforgalmazók jelentik, melyek vényköteles gyógyszereket és/vagy rossz minőségű, hamis termékeket forgalmaznak.

A zárt gyógyszerellátási láncon kívüli gyógyszerbeszerzésnek több hátrányos egészségügyi és financiális következménye is lehet, amelyekről a gyógyszerészeknek szükségszerű tájékoztatniuk betegeiket. Az egészségügyi szakemberekkel való találkozások és a gyógyszerek expediálását kísérő szóbeli szakmai tanácsadás hiányában nagymértékben megnőhet a készítmények helytelen alkalmazásának esélye. Fokozódhat a téves öndiagnózis veszélye, és nem a megfelelő készítmények indokolatlan használata. Késhet a súlyosabb betegségek felismerése és azok megfelelő kezelése, ami hátráltatja a későbbi sikeres terápiát. A gyógyszerek kiadását kísérő információátadás hiányosságai miatt előfordulhat, hogy a beteg nem megfelelő módon tárolja vagy szedi majd az adott készítményt, netán romolhat a betegek együttműködése (compliance) a gyógyszerterápiát és az életmód-változtatásokat illetően. Mivel a lakosság jelentős része nincs tisztában az illegális honlapok veszélyeivel, és nem feltétlenül képes megkülönbeztetni azokat a legális forgalmazóktól, hamis gyógyszerek beszerzése esetén alacsonyabb vagy más hatóanyag-tartalmú termékekkel kezelhetik magukat a betegek, ami akár súlyos egészségkárosodáshoz is vezethet.

Mindezen direkt egészségügyi károkon felül a személyes adatok (név, egészségügyi állapot, bankkártya információ, stb.) védelme is csorbát szenvedhet. Ráadásul számos financiális rizikót is rejthet az online gyógyszervásárlás, hiszen külföldi honlapról történő rendelés esetén sérülten, helytelenül tárolva vagy akár meg sem érkezhet a termék. Ilyenkor nem fordulhatnak a vevők a fogyasztóvédelemhez.

A gyógyszer internetes honlapon szereplő áránál drágább postaköltséggel járhat egy külföldről történő gyógyszerrendelés, melyet további adók és vámköltségek is drágíthatnak. De nem csupán a vásárlóra, hanem az egészségügyi rendszerre is anyagi terhet róhatnak az illegális internetes gyógyszerforgalmazók: a megkésett vagy helytelen terápiák költségeit a hazai ellátórendszernek kell viselnie.

 


 

Irodalom

– Orizio G, Merla A, Schulz PJ, et al. Quality of online pharmacies and websitesselling prescription drugs: a systematic review. J Med Internet Res 2011;13:e74.

– Liang BA, Mackey T. Searching for safety: addressing search engine, website, andprovider accountability for illicit online drug sales. Am J Law Med 2009;35:125–84.

– Fittler A, Bösze G, Botz L. Internetes gyógyszervásárlás megítélése a gyógyszertárba járó fogyasztók, betegek körében. Orv Hetil 2010;151:1983–90.

– Fittler A, Brachmann B, Lankó E, Botz L. Behaviour analysis of patients who purchase medicines on the internet: can hospital pharmacists facilitate online medication safety? Eur J Hosp Pharm, 2013;20(1):8–12.

– Dudley, JW. Can e-commerce in Healthcare Succeed? Developments in Mail Order and Internet Pharmacy in Europe. 2012.

 

 

Dr. Fittler András , Pécsi Tudományegyetem, ÁOK Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés