hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Lehetne tananyag a hamisítás elleni küzdelem

A hamis termékek vásárlása által okozott károkat meg kell ismertetni a fiatal generációval, s ennek legjobb és legelső helye az iskolapad lehet – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Ilku Lívia, a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

hirdetés

Bérczes László mint a Jogérvényesítési munkacsoport vezetője hozzátette: látványos eredményt és nagy áttörést az ismeretterjesztés területén a fesztiválokon való megjelenés hozott számukra, ahol a 13-34 éves korosztály tagjait érik el. „Azt régóta lehet tudni, hogy lopni nem szabad, de azt, hogy hamisítani sem, az kevésbé volt ismerős az emberek számára” – emelte ki. Hozzátette: leginkább a webshopokon keresztül vásárló fogyasztókat lehet megtéveszteni.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület nagy eredménynek tartja, hogy a Btk. módosításába bekerült a vagyoni hátrány fogalma. Eszerint a 100 ezer forintot meg nem haladó kár okozása szabálysértésnek minősül, ami nem jár szabadságvesztéssel, az efölötti viszont már bűncselekmény. „A vagyoni hátrány az a kár, amit a jogosult, vagyis a legális termék forgalmazója szenved azáltal, hogy az ő márkájával, formatervezésével, szabadalmaival visszaélnek” – ismertette Bérczes László.
 
Amíg korábban csak a tényleges árusítást, az idei évtől már magát az előkészítést is bünteti a törvény, az egészségügyi termékek hamisítása mint tényállás ugyanis bekerült a jogszabályba – mondta Ilku Lívia.
(forrás: OrientPress)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés