hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Lázcsillapítók – korhatáros karikákkal

A hazai, vény nélkül kapható lázcsillapítókat tekintve a különféle hatóanyagok (acetilszalicilsav, ibuprofen, metamizol, paracetamol) alkalmazását illetően nincs felső korhatár. Időskorban, elsősorban a mellékhatásprofilt mérlegelve, bármelyik hatóanyag alkalmazható. Ugyanakkor, a lázcsillapító hatóanyagok többsége „alulról” korhatáros karikákkal rendelkezik. Míg a metamizol megfelelő gyógyszerformában megszületéstől adható, addig a paracetamolos és ibuprofenes szerek 3 hónapos kortól alkalmazhatók csak, az acetilszalicilsavas készítmények használatával pedig meg kell várni a 12 évet.

hirdetés

A legújabb szakmai protokollok alapján a gyógyszeres lázcsillapítás rutinszerű alkalmazása jó közérzetű lázas betegeknél nem indokolt. Vagyis, a lázcsillapítás elsősorban abban az esetben indokolt, ha azt a beteg közérzete megköveteli, ha rosszul érzi magát. Ez alapján a lázcsillapítás megkezdésének a szükségessége nem konkrét, °C-ban kifejezhető értékhez kötött. A világszerte érvényben lévő irányelveket áttekintve lehet olyat is találni, ami szerint csak 39 °C fölött, sőt, olyat is, ami alapján csak 40,5 °C fölött lehet indokolt a lázcsillapítás.

A hazai protokoll, a nyugat-európai irányelvekkel összhangban, csak a magas, a szervezet számára megterhelő láz esetén ajánlja a lázcsillapítást. Ez alapján a szív- és tüdőbetegségben szenvedők megemelkedett testhőmérsékletének a kezelése fontos, mert náluk a tartósan magas láz veszélyt jelent. 37 °C fölött fokonként mintegy 10%-kal nő a szervezet oxigénigénye; aminek a biztosítása a fennálló alapbetegségek miatt zavart szenvedhet.

Külön betegcsoportot jelentenek az újszülöttek és a csecsemők. A „Lázas gyermekek ellátásáról” szóló szakmai protokoll alapján a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 °C-ot meghaladó, illetve a 3−6 hónapos csecsemők 39 °C-nál magasabb láza magas rizikójúnak tekintendő, annak ellátása orvosi feladat (1).

Amennyiben mégis otthoni lázcsillapításra van szükség, mihez fordulhat a beteg?

Metamizolos cseppek már újszülöttkortól alkalmazhatók

A metamizol megszületéstől kezdve alkalmazható lázcsillapításra – alkalmas, az újszülötteknek is adható gyógyszerformában. Jelen esetben a megfelelő gyógyszerforma belsőleges cseppet takar. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntése alapján 2019 májusa óta a 3 hónaposnál fiatalabb és 5 kilogrammnál kisebb testtömegű betegeknek is adható az 500 mg/ml metamizolt tartalmazó belsőleges csepp, vagyis nincs életkorra és a testtömegre vonatkozó megkötés. Ez a mindennapi gyakorlatban azt jelenti, hogy a 3 hónaposnál fiatalabb újszülöttek és csecsemők lázának csillapítására is rendelkezésre áll vény nélkül kapható, szájon át adható gyógyszer, metamizolt tartalmazó oldat formájában (2).

Megjegyzendő, hogy paracetamol és ibuprofen hatóanyagú lázcsillapító szerek csak 3 hónapos kortól (testtömeget is figyelembe véve) adhatók (2).

Fotó: Pharma Tribune
Fotó: Pharma Tribune

Kiskorú betegekkel végzett vizsgálatok alapján a metamizol lázcsillapító hatásossága az ibuprofenével mérhető össze, miközben a metamizol hatása felülmúlja a paracetamolét, és az összehasonlított három hatóanyag tolerálhatósága nem mutat jelentős különbséget (3).

A metamizol mellékhatásai kapcsán a legtöbbet vitatott pont az agranulocitózis. A rendelkezésre álló adatok alapján a metamizol indukálta agranulocitózis incidenciája földrajzi régiónként és vizsgálatonként/tanulmányonként igen jelentős különbségeket mutat (4). Megnyugtató ugyanakkor, hogy − az agranulocitózis ellenére − a metamizol szedésével összefüggésbe hozható abszolút mortalitási rizikó a paracetamoléhoz hasonló, és az lényegesen alacsonyabb, mint a nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) szedésével kapcsolatba hozható rizikó (4).

Metamizol: a házi patika része 99 éves korig

Mint írtuk, újszülöttkortól kezdve adható metamizol, megfelelő gyógyszerformában. A „klasszikus”, 500 mg metamizolt tartalmazó tabletták alkalmazására 15 éves kortól kerülhet sor. Az adagolásnál szem előtt tartandó, hogy 6−8 óránkénti adagolásra lehet szükség, felnőtteknél egyszeri alkalommal 500−1000 mg alkalmazható, és a napi adag nem szabad, hogy túllépje a 4000 mg-ot (2).

Korhatáros acetilszalicilsav – „12-es karikával”

Több mint 100 évre visszatekintő, generációk lázát csillapító, legendás hatóanyag az acetilszalicilsav. A táránál állva azonban tudni kell, hogy az alkalmazásának az alsó korhatára 12 év. A korlimit oka a Reye-szindróma veszélye. A Reye-szindróma olyan heveny agyvelő-károsodás, amely nem gyulladásos, és a májműködés súlyos zavarával, a máj zsíros elfajulásával, degenerációjával jár együtt. Akiknél korábban Reye-szindrómát írtak le, azok 80%-ánál acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszert alkalmaztak a megelőző 3 hétben más betegségek – elsősorban vírus okozta felső légúti betegségek, pl. influenza vagy bárányhimlő − okozta láz csillapítására. A Reye-szindróma jelei a hányás, szokatlan álmosságérzet, konfúzió, delírium, eszméletvesztés. Mivel úgy tűnik, hogy az acetilszalicilsav használata növeli a Reye-szindróma esélyét vírusos megbetegedésben szenvedőknél, így annak használata elővigyázatosságból kerülendő 12 év alattiaknál, illetve influenzás vagy bárányhimlős gyermekeknél és kamaszoknál (2, 5).

12 éves korhatár fölött – az alkalmazási előírásban foglaltaknak megfelelően − biztonsággal alkalmazható az acetilszalicilsav. Felnőtteknél napi 1−3 alkalommal 500−1000 mg adag adható lázcsillapításra. A maximális napi adag 4000 mg. A 12 éven felüli gyermekek és serdülők szokásos napi adagja 1−3-szor 500 mg, a maximális napi adag pedig 1500 mg (2).

Az acetilszalicilsavval kapcsolatos óvintézkedések közül kiemelendő, hogy a hatóanyag adása súlyos máj- vagy vesekárosodás, illetve gasztrointesztinális rendellenességek esetén mérlegelendő (2).

Lázcsillapítás – öngyógyszerelés

A lázcsillapítással és a lázcsillapításra használatos gyógyszerek adagolásával kapcsolatosan számos tévhit él a köztudatban (1). A táránál, a betegfelvilágosítás során érdemes a következőkre felhívni a betegek figyelmét:

  • A különféle lázcsillapító hatóanyagok egyidejű alkalmazása nem javasolt.
  • A különféle hatóanyagok váltott alkalmazása (pl. reggel paracetamol, délben ibuprofen, este acetilszalicilsav) szintén kerülendő, azonban egy adott lázcsillapító gyógyszer váltása megfontolható, ha az általa előidézett lázcsillapítás nem kielégítő mértékű.
  • Preventív céllal, például védőoltásokat közvetlenül megelőzően/követően (pl. Covid-19 elleni vakcina), még az esetleges láz kialakulása előtt, lázcsillapító adása nem javasolt.
  • Lázcsillapítók adásával nem előzhető meg a lázgörcs.
  • Lázas állapotokban a folyadékigény fokozott (akár 30%-kal is több lehet a szokásosnál).

Láz esetén az öngyógyszerezés maximális ideje 3 nap. Ha a lázas panaszok a gyógyszeres kezelés ellenére 3 napnál tovább fennállnak vagy egyéb súlyos, szokatlan tünetekkel (pl. lázgörcs, gyakori hányás) társulnak, orvoshoz kell irányítani a beteget.

IRODALOM

1. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja; Lázas gyermekek ellátásáról. Készítette: Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium. érv. 2013. dec. 31.

2. www.pharmindex-online.hu gyógyszerinformációk; 2021. nov. 24.

3. Wong A, Sibbald A, Ferreo F, Prager M, Santolaya ME, Escobar AM, et al. Antipyretic effects of dipyrone versus ibuprofen versus acetaminophen in children: results of a multinational randomized, modified double blind study. Clin Pediatr (Phila) 2001;40:313−324.

4. Nikolova I, Petkova V, Tencheva J, Benbasat N, Voinikov J, Danchev N. Metamizole: A review profile of a well-known “forgotten” drug. Part II: Clinical profile. Biotechnol & Biotechnol Eq 2013;27:3605−3619.

5. https://www.ebmconsult.com/articles/Reye-syndrome-asa-aspirin-mechanism-liver-encephalopathy; 2021. nov. 25.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés