hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Láz- és fájdalomcsillapítóval is lehet ártani!

A szezonális influenza-járvány idején a tünetek enyhítése céljából bevett láz- és fájdalomcsillapítók révén 5 százalékkal nő a megbetegedettek és az elhalálozások száma, hívja fel a figyelmet a MedicalOnline cikke.

hirdetés

A New Scientist januári utolsó száma szerkesztőségi közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az orvostudomány eltávolodott az alapvető elvtől – Ne árts! -, és mára a vitathatatlan eredmények mellett a fejlett világban a harmadik leggyakoribb halálokká vált a jatrogén ártalom (Counting the hidden victims of medicine).

A lap a továbbiakban arról ír, hogy csak az USA-ban konzervatív becslések szerint évente 2000 ember halálát okozza az, hogy a lakosság az influenza-járvány idején láz- és fájdalomcsillapítók révén fokozza a vírusos betegség időtartamát, a kórokozó terjedési sebességét, fertőzőképességét.

Az influenzás lázas tünetekre szedett tabletták ugyanis nagy valószínűséggel rontanak a helyzeten, írja Debora MacKenzie (Popping pills for flu fever might make things worse) kanadai kutatóknak a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban megjelent tanulmányára hivatkozva. David Earn és munkatársai a lázcsillapítás populáció-szintű következményeiről értekeznek. Mint írják: a lázcsillapítás növelheti a fertőzések átvitelét, ami azt eredményezi, hogy a lázcsillapítók használata következtében a populáció nagyobb százaléka fertőződik meg, és valószínűleg több megbetegedés és haláleset következik be. A lázcsillapítók használata következtében kialakuló betegség- és halálozásnövekedés pándémia esetén 1 százalékos, míg szezonális influenza-járvány esetén 5 százalékos lehet.

A teljes cikk

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés